Békülne Moszkvával a török kormányfő

Békülne Moszkvával a török kormányfő

Törökország reméli, hogy Ankara és Moszkva kapcsolata hamarosan helyreáll azt követően, hogy Törökország novemberben lelőtt egy orosz harci repülőt a török-szír határ térségében – jelentette ki Ahmet Davutoglu török miniszterelnök hétfőn Belgrádban.

Törökország minél előbb rendezné kapcsolatát Oroszországgal. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök bízik benne, hogy hamarosan enyhül a jelenlegi feszült helyzet. – írta az MTI.

A török kormányfő megismételte korábbi álláspontját, miszerint Törökország azt követően lőtte le az orosz gépet, hogy Moszkva már harmadszor sértette meg a légterét, és Ankarának védekeznie kellett.

„Egészen a történtekig jó volt a kapcsolatunk Oroszországgal. Addig nem volt gond, amíg be nem avatkoztak Szíriában. A kormányzásunk alatt jó volt a viszonyunk, és csak remélni tudom, hogy ez ismét jobbá válik” – hangoztatta Ahmet Davutoglu török miniszterelnök.

A török kormányfő elmondta, hogy tisztában van azzal, hogy Szerbiának és Oroszországnak jó a kapcsolata, és a közelmúltig Törökország is jó viszonyt ápolt Oroszországgal, de Belgrád és Ankara kapcsolatára a változások nem lesznek hatással.

Hírdetés

Ahmet Davutoglu egy szerb-török gazdasági fórumra érkezett Belgrádba, ahol a török gazdasági szakemberek a befektetési és együttműködési lehetőségeket mérik fel.

Az oroszországi reakciók alapján úgy tűnik, hogy a közeljövőben nem fog rendeződni Ankara és Moszkva viszonya. – írta az Euronews.

„A barátságtalan akciókra megfelelő választ kell adnunk. Néhány nappal ezelőtt megkezdtük ezt a folyamatot, és lesznek további korlátozások is, melyekről már egyeztettünk Dmitrij Medvegyev kormányfővel” – közölte Arkagyij Dvorkovics orosz miniszterelnök-helyettes.

Az orosz szankciók egyebek mellett érintik a turizmust, a vízumengedélyeket és egyes élelmiszereket is. A jövőben például tilos lesz kereskedelmi mennyiségben árut vinni Törökországból Oroszországba.

Orientalista.hu – Zenobia


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »