Béketárgyalások helyett Szaúd-Arábiának lobbizott a volt brit kormányfő

Béketárgyalások helyett Szaúd-Arábiának lobbizott a volt brit kormányfő

Béketárgyalások helyett milliárdos üzleteket bonyolítotott a volt közel-keleti különmegbízott és brit kormányfő, Tony Blair. Egy, a sajtóhoz eljuttatott szerződés tanúsága szerint Blair megbízotti feladatai helyett lobbitevékenységet folytatott a szaúdi herceg nevében még 2010-ben.

Tony Blair közbenjárására több sokmillió eurós üzletet ütött nyélbe 2010-ben az akkori szaúdi uralkodó fiának egyik vállalata és a világ egyik legnagyobb társasága, a China National Petroleum Corporation. A szerződés tető alá hozásáért a volt brit miniszterelnök egyik cége havi 41 ezer fontban (52,6 ezer euró) és 2 százalékos jutalékban részesült minden egyes tranzakcióért cserébe.

A kiszivárgott 21 oldalas szerződés egyértelműen bizonyítja, hogy a volt munkáspárti miniszterelnök egyik vállalata, név szerint a Blair Associates és a PetroSaudi nevű vállalat megegyeztek, hogy az említett fizetség fejében Blair közbenjár a szaúdi cég érdekében a kínai politikai felsővezetésnél.

Az akkori szaúdi uralkodó fia, Turki bi Abdullah által birtokolt vállalat, a PetroSaudi a Kajmán-szigeteken van bejegyezve, így kerüli el a szaúdi olajtermelőkre kirótt 85 százalékos adót. A vállalat Egyesült Királyságbeli társvállalata Londonban került bejegyzésre.

Hírdetés

Tony Blair 2007-től töltötte be a közel-keleti megbízotti posztot, amelynek célja az ENSZ, az USA, az EU és Oroszország (a közel-keleti „kvartett”) képviselete és a béketárgyalások előmozdítása a térségben. Tavaly mondott le erről a különmegbízotti tisztségről, akkor nem indokolta döntését.

A most napvilágra került dokumentumok jelentősége, hogy alátámasztják Tony Blair bírálóinak vádjait, miszerint a volt brit kormányfő visszaélt hivatalával és megsértette az összeférhetetlenség elvét, mivel különmegbízottként lobbi-tevékenységet folytatott. A nyilvánosságra hozott szerződés miatt többen úgy gondolják, Blair saját érdekeit követve foglalt állást még miniszterelnökként Irak megtámadása mellett is 2003-ban.

Independent.co.uk, TheGuardian.com

Nyitókép: TheGuardian


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »