Békés NATO-csúcs? Micsoda?

Békés NATO-csúcs? Micsoda?

Miként lehet összegezni Donald Trump elnök csütörtöki brüsszeli uniós és NATO-látogatásának az eredményét?

Sokféleképpen, mint ahogyan az a hazai országos lapokból is kiderül, az egyes újságok az általuk fontosnak tartott szempont kiemelésével.

Kivéve a Népszava, amely ismét bebizonyította, hogy Halmai Katalin, állandó brüsszeli tudósítója arra jó, hogy jelenlétével igazolja azt, amit e balliberális lap áthallásosan onnan ide hazudni akar.

Halmai egy időn át Göncz Kinga MSZP-s európai parlamenti képviselő irodájában dolgozott sajtóelhárító asszisztensként. A tegnapi Trump-NATO-csúcsról küldött tudósítása lapjának címoldalán ezt a címet kapta: „Békés Trump-vizit Brüsszelben”. Vagyis ez az ellenzéki lap a találkozó egészének hangulatát összegezte. Benne a rejtett üzenet a hazai civakodó kormányoldali bunkóknak: látjátok, provinciális törpék, így harmonizálnak a nagyok e föderális szellemű fővárosban.

Így érdemes néhány pillantást vetni, miként látták ugyanezt a provincializmusukkal eddig még nem vádolt nagyhatalmak nagyhatalmú médiumai.

A New York Times több cikkben is tudósított az eseményről. Maga a lap szerkesztősége ma reggeli kör-emailjében ezeket így foglalta össze: „Brüsszelben Trump ismét kihátrált abból, hogy a NATO kölcsönös védelmi politikáját támogassa”.

Az ismertetett következő cikk jellemzése: „Helyette nyilvánosan leckéztette Európa vezetőit…”. Majd: „Félrelökte Montenegró miniszterelnökét”.

Ezután a vezető amerikai lap szerkesztősége egy német kommentátor twitter-üzenetét idézi: „Az ’Amerika elsőből’, jegyezte meg egy német tévétudósító, azt kockáztatja, hogy ’Amerika egyedül’ lesz.

Hírdetés

Az amerikai CNN tévé tudósítása ezzel a címmel készült: „Trump nógatja a NATO-t; a leckéztetést zavarónak találták a szövetségesek”. A CNN a leckéztetést arra érti, hogy az amerikai elnök követelte, a NATO-tagok végre fizessenek védelmükért annyit, amennyi kötelező a szabályok szerint.

A portál bemutatja, amint Trump az úgynevezett „családi fotón” erőszakosan tör az első sor felé, félrelökve a szocialista Dusko Markovic montenegrói miniszterelnököt, miközben szigorúan néz Dalia Grybauskaitė litván elnökasszonyra, aki közismert korlátlan atlantista érzelmeiről és Amerika-imádatáról. Trump mellett balra Orbán Viktor sétál mosolyogva.

Trump beszéde alatt a CNN riporterének kamerája mutatja a magát láthatóan rosszul érző, szigorúan néző Angela Merkel német kancellárt is.

A legnépszerűbb német hírportál, a Der Spiegel szerkesztőségének reggeli, a Trump elleni megszokott dühén is túlmenő, a méregtől szinte felrobbanó kör-emailje így foglalja össze a nyugati világ vezérlő csillagáról kialakított véleményét: „Ez az ember sajnos egyszerűen egy bunkó”. Amit e lap talán azért engedett meg magának, mert Trump az uniós vezetőkkel zárt ajtók mögött folytatott beszélgetésén a németeket állítólag aljasoknak nevezte, akik több millió autót adnak el Amerikában.

A müncheni szerkesztésű balliberális Süddeutsche Zeitungnak összefoglalójának címe: „Trump panaszkodik Németországra”.

Az amerikai Politico brüsszeli kiadásában található beszámolójának („Trump kemény NATO entrée-ja”) első mondata „Jött, látott és letolta őket”.

A brit The Times ugyane találkozóról írt jelentésének címe: „Trump figyelmezteti a NATO-t, hogy ne élősködjenek az Egyesült Államokon”.

A dolgokat nyugodt távolságtartással kezelő vezető svájci lap, a Neue Zürcher Zeitungnak a riportját e főcímmel látták el: „Trump irritálja a szövetségeseket”. Alcím: „Nem egyértelmű hitvallás a NATO kölcsönös segítési kötelezettsége mellett”.

Amúgy minden békés volt. Mint a Népszava a helyszínről jelentette.

Lovas István


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »