Bekérették a magyar nagykövetet

Bekérették a magyar nagykövetet

Bekérették Magyarország bukaresti nagykövetét a román külügyminisztériumba Orbán Viktor magyar kormányfő tusnádfürdői beszéde után.

Mint arról beszámoltunk, a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján, szombaton Tusnádfürdőn tartott beszédében Orbán Viktor feltárta: a román külügyminisztérium írásban foglalta össze neki, hogy beszédében milyen témákat javasolnak mellőzni. A magyar miniszterelnök nyilvánosságra is hozta a külügy elvárásait, ugyanakkor üzent Bukarestnek. Mint mondta, azt javasolták neki, ne beszéljen arról, ami a román érzékenységet sértheti, így a nemzeti szimbólumokról.

„Ebben megállapodhatunk, erről nem beszélek, de üdvözlöm a magyar és székely zászlókkal érkezett barátainkat” – szögezte le Orbán Viktor. A kollektív kisebbségi jogok témáját is mellőzésre javasolták, ennek kapcsán annyit mondott: ilyenek léteznek, és megilletik az itt élő magyarokat. Nem létező romániai közigazgatási egységekről sem szabad szólnia – jelezte. Ennek kapcsán megjegyezte: „Azt hiszem, Erdélyre és Székelyföldre gondoltak, de mi sohasem állítottuk, hogy ezek román területi egységek lennének.” A román sajtó és több bukaresti politikus főként ez utóbbi kijelentését sérelmezte, revizionizmusnak minősítve azt.

Hírdetés

„Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a két ország közötti együttműködés a kölcsönös tiszteleten alapuljon, hiszen az mindkét országnak és mindkét nemzetnek csak a javára válik” – írta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon. „Nem okozott túl nagy meglepetést, hogy a bukaresti nagykövetünket a román külügyminisztériumba kérették” – olvasható a miniszter bejegyzésében, aki azt is hangsúlyozza: a találkozó hangnemét és hangulatát nyugodtnak és udvariasnak lehet minősíteni. „A román helyettes államtitkár által közöltek gyakorlatilag a korábbi demarsban megfogalmazott pontokat ismételték meg, ezúttal már a beszéd utánra aktualizálva” – írta Szijjártó Péter. „Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a két ország közötti együttműködés a kölcsönös tiszteleten alapuljon, hiszen az mindkét országnak és mindkét nemzetnek csak a javára válik. Mi a magunk részéről továbbra is erre fogunk törekedni, mindig őszintén, a tisztelet nyelvén fogunk beszélni terveinkről, céljainkról és a fennálló helyzet értékeléséről” – fogalmazott a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Petr Fiala cseh miniszterelnök is reagált Orbán beszédére. A magyar kormányfő egyebek között azt mondta: az európai föderalisták támadást intéztek a visegrádi négyek ellen, s „az eredményt mindannyian látjuk: a csehek lényegében átálltak, Szlovákia billeg, csak a lengyelek és a magyarok tartanak ki”. „Csehország szuverén állam, kormányom nemzeti érdekeinket védi. Önállóan döntünk arról, mit szorgalmazunk, támogatunk vagy mit akarunk megváltoztatni az Európai Unióban” – jelentette ki reakciójában a cseh kormányfő, akinek szavait Václav Smolka kormányszóvivő tolmácsolta újságíróknak. „Orbán (Viktor) máshoz volt szokva, mert Andrej Babiš (előző cseh kormányfő) európai politikájában tőle függött. Ilyen értelemben frusztrációja érthető” – mondta Petr Fiala. Majd leszögezte: „Az abszurd megbélyegzések azonban biztosan nem járulnak hozzá a közép-európai országok szükséges együttműködéséhez. Ellenkezőleg, ez kölcsönös tiszteletet követel meg.”

Vít Rakusan kormányfőhelyettes és belügyminiszter a Twitter közösségi oldalon reagált a magyar miniszterelnök Csehországot érintő szavaira. „Az egyetlen változás, amelyen Csehország viszonya az Európai Unióval alakult, hogy az opportunizmusról áttértünk a konstruktív, közös értékeken alapuló európai politikára. Egyszerűen már nem az az álláspontunk, hogy adjátok nekünk oda a támogatásainkat, az eszeteket meg hagyjátok meg magatoknak” – írta a cseh miniszter a Twitteren.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »