Bekeményítenének a németek menekültügyben

Bekeményítenének a németek menekültügyben

Közeledik a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) álláspontja a menekültügyben, és a testvérpártok Angela Merkel vezetésével megnyerhetik a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag) választást – mondta Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke a Bild am Sonntagnak. A vasárnapi német lap szerint a CDU-ban a kitoloncolási szabályok további szigorításáról szóló terveken dolgoznak, a javaslatok között szerepel egy egyiptomi hazatelepítési központ kialakítása.

A két párt kapcsolatában “örömteli fejlemény” történt – mondta Horst Sehofer a CDU elnökével, Angela Merkel kancellárral négyszemközt folytatott minapi megbeszélését értékelve.

A menekültválság miatt feszültté vált testvérpárti viszony rendezési folyamatának első lépéseit vázolva elmondta, hogy részt vesz a CDU decemberi kongresszusán a CSU főtitkára és a CSU-s Bundestag-képviselők csoportjának vezetője, Andreas Scheuer és Gerda Hasselfeldt, januárban pedig a két párt vezető testületei a CSU müncheni székházában tanácskoznak a közös választási stratégiáról.

Hozzátette: ha az uniópártok kitartanak a formálódó közös irányvonal mellett, Angela Merkel, mint közös kancellárjelölt vezetésével megnyerhetik a jövő őszi Bundestag-választást.

A CDU a december 6-án kezdődő kétnapos esseni kongresszusán az elnökség indítványából ismertté vált részletek alapján az eddiginél élesebb hangnemben foglal majd állást a menekültügyben.

A dokumentum szerint “nem szabad megismétlődnie” a menedékkérők tömeges, ellenőrizetlen beáramlásának, ezért szükség esetén újabb nemzeti szintű intézkedésekkel, például tranzitzónák kialakításával kell kiegészíteni a korábbi nemzeti, európai uniós és nemzetközi lépéseket, az elutasított menedékkérőket pedig a lehető leggyorsabban vissza kell szállítani hazájukba, vagy valamely tranzitországba. Ilyen Magyarország is.

A javaslatban egyebek mellett az is szerepel, hogy az elutasított menedékkérők kizárólag természetbeni juttatásokat – szállást, élelmet, ruhát, tisztálkodó szereket – kaphatnak, és csak annyit, amennyi a kitoloncolásig tartó “néhány napra” elég, és ki kell terjeszteni a kitoloncolási őrizet elrendelésének lehetőségét.

A Bild am Sonntag által drasztikusnak nevezett szigorítások között van még, hogy fel kell számolni a “menekültturizmust”, vagyis meg kell fosztani a németországi tartózkodásra jogosító státuszuktól azokat menekülteket, oltalmazottakat és befogadottakat, akik a hazájukba utaznak családlátogatásra vagy üdülésre.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »