Békemenetre készül Románia?

Békemenetre készül Románia?

Már ötezernél is több ember: gyerekek, szülők és nagyszülők mentek ki Bukarestben szombat a román kormány épülete előtti térre, hogy a kormány sürgősségi rendelete ellen tiltakozzanak. A különleges családi eseményt a tragikus diszkótűz, a Colectiv Klub tragédiája után alakul közösség, a „Korrupció öl” kezdeményezés szervezte, a gyerekek demokráciára nevelése jegyében.

  Fotó: Lukács Csaba / Magyar Nemzet  

Hírdetés

Szombat délelőtt sétára ideális kora tavaszi idő, napsütés és kilenc fok várta a román főváros lakóit, így több ezer család indult útnak. Az én jövőm a tét – állt az egyik táblán, melyet egy 3-4 év körüli kislány szorongatott, egy anyuka pedig azt írta egy kartonra: a plüssállatok ma otthon maradtak, de ők is azt szeretnék, hogy a kormány vonja vissza a sürgősségi rendeletet.

A gyerekek közül sokan a csendőrökkel fotózkodtak – az egyenruhások napok óta példaszerűen biztosítják a tüntetéseket, kivívva ezzel az emberek megbecsülését. Egyikük csendőr meg is hatódott: twitteren azt írta, 12 éve várjuk, hogy az emberek azt kiabálják, le a kalappal a csendőrök előtt.

  Fotó: Lukács Csaba / Magyar Nemzet  

A kormánypárti PSD viszont ellentüntetésre készül: Liviu Plesoianu parlamenti képviselő a Facebookján arról írt, hogy jövő héten a kormány melletti szimpátia-tüntetést szervez Bukarestben. Őt a munkaügyi miniszter is támogatja a szervezésben – Lia Olguta Vasilescut arról ismerik az erdélyi magyarok, hogy pár éve kirohant ellenük, azt állítva, ideje, hogy „ezeket a semmirekellő magyarokat ideje lenne valaki lecsillapítsa két botütéssel a hátukon”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »