Békássy Szabolcs nagy változásokat tervez a háziorvosi ellátásban

Békássy Szabolcs nagy változásokat tervez a háziorvosi ellátásban

Meg kell erősíteni az alapellátást a most kezdődő kormányzati ciklusban, hogy a háziorvosok minél több terhet tudjanak levenni a szakrendelőkről, kórházakról – mondta az országos kollegiális vezető háziorvos.

A kormány januárban jelentette be, hogy a háziorvosok is béremelést kapnak, ennek mértékét attól tették függővé, hogy milyen formában vállalnak praxisközösséget, azaz milyen szorosan működnek együtt. Az egy telephelyen vagy egy járáson belül egymás közelében működő körzetekben legalább 5, maximum 10 orvosból álló praxisközösségeket a magasabb szintű egészségügyi szolgáltatás nyújtása érdekében hozták létre.

Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos az InfoRádiónak azt mondta, a 319 praxisközösség szilárd alapot jelent, ugyanakkor fontos, hogy a következő időszakban bővüljön az ezeknél elérhető szolgáltatások száma és hangsúlyosabb legyen a prevenciós munka.

„Meg kell vizsgálni azt, hogy a jelenlegi egészségügyi ellátórendszer mely szintjén vannak a betegek ellátva. Valószínűleg ez nem optimális jelenleg, és meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy a lehető legtöbb beteg végleges ellátására, gondozására és szűrésére az alapellátás szintjén kerüljön sor,

Hírdetés

meg kell próbálni tehermentesíteni a járóbeteg-szakellátást és a kórházi fekvőbeteg-ellátást”

– mondta a vezető háziorvos.

Békássy Szabolcs azt mondta, az a cél, hogy az a háziorvos, akinek például diabetológus szakvizsgája is van, az alapellátásban is kezelhesse a betegeket, és ne kelljen a szakrendelőbe küldeni őket. Szerinte erre a kormányzati akarat is megvan, hasonló a szándéka az egészségügyért felelős tárca leendő irányítójának, Pintér Sándornak. Az alapellátás megerősítéséhez azonban még forrásokra és döntésekre van szükség – tette hozzá.

„Ezek a döntések azt készíthetik elő, hogy az alapellátás humánerőforrás-kapacitása, a szolgáltatások és a telemedicinális ellátások köre is bővüljön, de meg kell teremteni annak a feltételeit is, hogy egy-egy szakdolgozó, népegészségügyi szakember, dietetikus, gyógytornász meg tudja kezdeni a munkáját az alapellátás szintjén” – jelentette ki.

Békássy Szabolcs szerint ha egy alapellátásban dolgozó többféle szolgáltatást tud nyújtani, és nem csak egyfajta betegirányítóként dolgozik, az növeli majd a szakma presztízsét, azaz vonzóbb lesz a fiataloknak, ami az egyre nagyobb gondot jelentő háziorvoshiányt is mérsékelhetné.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »