Bejött a kvótabírság: már a baltiak is elutasítják a betelepítést

MTI nyomán

Úgy tűnik, alaposan mellényúlt az Európai Bizottság a migráns kvóta elutasításának bírságolására vonatkozó javaslatával. Nem, hogy a kötelező betelepítést elutasító visegrádi négyeket késztették meghátrálásra, de még a balti államokat is sikerült eldühíteni.

Szerdán

Litvánia és Észtország is világossá tette: elutasítja az Európai Bizottság javaslatát

a menekültek automatikus elosztására a tagállamok között, és elfogadhatatlannak tartja a pénzügyi szankcionálást is.

Litvánia számára elfogadhatatlan az Európai Bizottság javaslata a menekültek automatikus elosztására a tagállamok között, és az nem képes megoldani a migrációs válságot – közölte szerdán a litván elnöki hivatal sajtóosztálya.

„A menekültek automatikus elosztási mechanizmusa egy sajátos, nyílt meghívót jelentene a migránsok számára, hogy korlátlanul jöhetnek Európába, és nem mozdítja elő az EU külső határainak védelmét” –

Hírdetés

olvasható a közleményben, amely szerint Litvánia szolidaritást mutat a menekültek befogadásának kérdésében, de azt kizárólag „önkéntes alapokon” kész megtenni. „Sem kötelező kvótákkal, sem pénzügyi szankciókkal nem lehet feltartóztatni a migránsáradatot” – fogalmaznak a közleményben.

Az Európai Bizottság szerdai javaslata értelmében menekültenként 250 ezer euró (77,7 millió forint) „szolidaritási hozzájárulás” fejében tagadhatnák meg ideiglenesen az uniós tagállamok, hogy részt vegyenek a menekültek automatikus elosztásában.

A korábban elfogadott egyszeri kötelező kvóta szerint Litvániának két éven belül 1105 embert kellene befogadnia Szíriából, Irakból és Eritreából. Közvélemény-kutatások szerint azonban

a litvánok nagyjából 70 százaléka ellenzi befogadásukat.

Hasonló álláspontra helyezkedik az észt kormány is. „Úgy vélem, a menekültek automatikus elosztási mechanizmusa nem képes megoldani a migrációs válságot” – idézi a Postimees című észt napilap a belügyminisztert, Hanno Pevkurt.

A politikus hozzátette: Tallin továbbra is támogatja a dublini rendszert, amelynek értelmében a menedékkérőknek ott kell menekültstátusért folyamodniuk, ahol elsőként az Európai Unió területére lépnek.

A korábban elfogadott egyszeri kötelező kvóta alapján Észtországnak 2017 végéig 523 közel-keleti és afrikai országokból származó menekültet kellene befogadnia. Ugyanakkor eddig mindössze 19 menedékkérőt vettek fel.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »