Bejött a jobbikos retorika: fél év után ismét nőtt a kormánypártok támogatottsága

Ismét nőtt a kormánypártok támogatottsága júniusban: a Fidesz–KDNP fölénye így továbbra is stabil, miközben a Jobbik vált a legnagyobb ellenzéki erővé, a baloldal egésze pedig nagyjából stagnált, az MSZP támogatottsága tovább csökkent − derül ki a Századvég legfrissebb felméréséből. Az adatok szerint a magyar választók 74 százaléka vár szigorúbb bevándorláspolitikát, és közel ugyanennyien támogatják a személyi jövedelemadó 2016-os csökkentésének kormányzati terveit.

Júniusban a kormánypártok támogatottsága a teljes népesség körében 30 százalékon áll − ezt mutatja a Századvég legújabb felmérése. A Fidesz–KDNP-t 16 százalékkal a Jobbik, majd a folyamatosan visszaszoruló MSZP (8 százalék), illetve az LMP (6 százalék) és a DK (5 százalék) követi. Az Együtt szinte eltűnt a térképről idén, jelenleg a felnőtt lakosság 2 százaléka támogatja. A megkérdezettek 32 százaléka vallotta magát bizonytalannak, illetve zárkózott el pártpreferenciája közlésétől.

A jobboldali politikai konjunktúra változatlan: a magyar felnőttkorú lakosság 46 százaléka támogat jobboldali pártokat (Fidesz–KDNP és Jobbik), míg baloldali, liberális pártokat 15 százalékuk (MSZP, DK, Együtt). Ez a különbség még sokkal markánsabb a biztos szavazók köré­ben: itt a jobboldali szavazók aránya 67, míg a baloldali blokké 25 százalék.

A biztos szavazó pártválasztók köré­ben a kormánypártok támogatottsága júniusban 40 százalék. Második helyen itt is a Jobbik áll 27 százalékkal, növekedése azonban megállt, a párt ebben a hónapban először veszített támogatottságából. Az MSZP (15 százalék) látványosan zsugorodik a biztos szavazók körében is, miközben az LMP (6 százalék) és a DK (8 százalék) javít. Az Együtt ebben a körben sem ér el jelentősebb eredményt (2 százalék).

Hírdetés

A Századvég közvélemény-kutatása két olyan pontot talált, amelyben a magyar választók döntő többsége a kormány mellé állt az elmúlt hónapban: ez a bevándorlás kérdése és az szja-csökkentés. A felnőttek 74 százaléka vár el szigorúbb bevándorlási szabályokat, eközben mindössze 21 százalékuk tartja megfelelőnek a fennálló viszonyokat, 5 százalékuk pedig nem tudott véleményt alkotni. A személyi jövedelemadó 2016-os csökkentését a megkérdezettek 71 százaléka támogatja, 23 százaléka ellenzi, 6 százalékának pedig nincs véleménye. Az szja-csökkentés támogatottsága a baloldalon 50, középen 73, jobboldalon pedig 81 százalék. 2015 júniusában a kormány távozását a felnőtt népesség harmada szeretné, viszont a maradását a ciklus végéig 65 százalék – azaz a megkérdezettek kétharmada.

A számokból az is jól látható, hogy az év első felében erősödő Jobbik kormányképessége korlátozott: arra a kérdésre, hogy a válaszadó szerint a Fidesz–KDNP vagy a Jobbik alkalmasabb jelenleg az ország kormányzására, 52 százalék nevezte meg a Fidesz–KDNP-t, és 21 százalék a radikális pártot.

A politikai jobboldalon a szavazók 70 százaléka tartja alkalmasabbnak a Fideszt, 26 százalékuk pedig a Jobbikot.

(Napi Gazdaság)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »