Bejött a Hitler Restaurant név a kurdisztáni vendéglősnek, de lecseréltetik vele

Bejött a Hitler Restaurant név a kurdisztáni vendéglősnek, de lecseréltetik vele

Az észak-iraki Dahúk városa a szinte autonóm Kurdisztánhoz tartozik. Ebben a félmilliós nagyvárosban nyitotta meg Rebar Mohammed vendéglős a Hitler Restaurant nevű éttermét.

Hogy a történet még érdekesebb legyen az étterem tulajdonosa egy horogkeresztre emlékeztető méretes logót is készített a vendéglője falára.

Hírdetés

A tulajdonos utólag ezt részben azzal indokolta, hogy olcsó marketing-hírverést szeretett volna, de nyilatkozatában azt is hozzáfűzte, hogy az arab világban Adolf Hitler népszerű történelmi figura, a Mein Kampf című könyvét is sokan olvassák.

A kurd regionális kormányzóság azonban nem így gondolta, felszólította a tulajdonost, hogy változtassa meg az étterem nevét, és külön hangsúlyozta a felszólító levelében, hogy a kurdoknak különösen érzékenynek kell lennie erre a kérdésre, „mert ahogy Adolf Hitler milliószámra gyilkolta meg a zsidókat, a romákat, a lengyeleket, a melegeket, vagy a másképpen gondolkodókat, úgy Szaddám Huszéin idejében 180 ezer kurd is módszeres népirtás áldozata lett”.

Rebar Mohammed elfogadta a felszólítást és „Rebar étteremre” változtatta a vendéglője nevét, ugyanakkor a Rudaw kurd hírügynökségnek megjegyezte, hogy a figyelemfelkeltés elérte a célját, még Bagdadból is kértek tőle házhoz szállítást, amit a nagy távolság miatt ugyan nem tudott teljesíteni, de láthatóan nagyon büszke volt a visszhangra. Mint mondta, a világ számos pontjáról kapott üzeneteket, ezek tónusát ugyan nem részletezte, de elmondta, hogy a legtöbb Facebook-üzenet Németországból érkezett.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »