Bejelentette lemondási szándékát Mihai Tudose kormányfő

Bejelentette lemondási szándékát Mihai Tudose kormányfő

A kormányzó román Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetősége megvonta a politikai támogatást Mihai Tudose miniszterelnöktől, ennek nyomán a kormányfő lemond tisztségéről. Tudose hétfőn este megerősítette távozását.
Egybehangzó bukaresti sajtójelentések szerint a tavaly júliusban hivatalába lépett kormányfőtől az alakulat végrehajtó bizottsága tagjainak többsége megvonta a bizalmat a testület hétfői, több mint öt órás ülésén. Később kiderült: a testületben 60-an szavaztak Tudose leváltásra, amit csak négyen elleneztek és négyen tartózkodtak.

Tudose ennek nyomán az ülésen megerősítette, hogy még a nap folyamán beterjeszti lemondását.

Hírdetés

Az ülésről távozóban a tavaly júliusban hivatalába lépett Tudose megerősítette távozását, döntésére azonban nem adott magyarázatot. Közölte, hogy lemondását hétfőn este vagy kedd reggel írja alá, az ügyvivői teendőket pedig nem látja el. „Felemelt fővel távozom. Most pedig megyek a Victoria-palotába, és összeszedem a dolgaimat” – válaszolta a pártszékház előtt összesereglett újságíróknak Tudose. Bukaresti sajtóinformációk alapján ideiglenesen Paul Stănescu kormányfőhelyettes, fejlesztési miniszter irányítja majd a kabinetet.

A PSD végrehajtó bizottsága várhatóan kedden délelőtt ismét összeül, és megnevezi az új kormányfőjelöltet. 

Elhúzódó válságot vetít előre, hogy az új miniszterelnök-jelöltet Klaus Johannis államfőnek kell megbíznia kormányalakítással, márpedig a jobbközép elnök tavaly októberben leszögezte: ha a Tudose-kabinet is megbukik, akkor komolyan felmerül a kérdés, hogy alkalmasak-e még a szociáldemokraták a kormányzásra.

Dragnea és Tudose viszonya amiatt romlott meg, hogy a bürokrácia csökkentése ürügyén a miniszterelnök a tárcák számának lefaragásával át akarta szervezni kabinetjét, amit megszavaztatott volna a parlamenttel is, többletlegitimitást szerezve maga számára. Egy füst alatt ugyanakkor megszabadult volna a Dragneához közel álló tárcavezetőktől is. Fokozta a válságot, hogy a bukaresti pedofil rendőr ügyében kirobbant botrány kapcsán Tudose hazugsággal vádolta, és lemondásra szólította a Liviu Dragnea pártelnök táborába tartozó Carmen Dan belügyminisztert. A mostani kísértetiesen hasonlít a PSD-n belül tavaly nyáron kirobbant belharcra, amelynek eredményeképpen a 2016. decemberi választásokon hatalomra jutott alakulat júliusban megbuktatta saját, Sorin Grindeanu vezette kabinetét.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »