Bejelentéseket tett Orbán Viktor a parlamentben

Bejelentéseket tett Orbán Viktor a parlamentben

Azonnali kérdésekre válaszolt a miniszterelnök az Országgyűlésben. Szóba került a védekezés sikeressége, a cégeknek és munkavállalóknak szánt támogatások kifizetésének időzítése, de a rokkantnyugdíjasok helyzetének rendezése is.

Orbán Viktor miniszterelnök elsőként Jakab Péter kérdéseire reagált és elmondta, hogy a kormányzat intézkedéseinek köszönhetően, eddig több mint egymillió fő részesült a kormány különféle, munkahelyet támogató intézkedéseiből. A jobbikos képviselő arról beszélt, hogy a kormány által hangoztatott közmunkaprogram nem sikeres megoldás a munkájukat elveszített emberek számára, nem hatékony és túl kevés juttatást jelent. Azt javasolta, hogy a kormány segítse a kkv-kat, emelje az álláskeresési támogatás idejét és összegét, a veszélyeztetett helyzetű munkavállalók bérének 80 százalékát vállalja át.

Válaszában a miniszterelnök ismertette a legfrissebb munkahelyvédelmi számokat. Eddig

  • 1 062 684 fő részesült a kormányzati támogatási formákban, pénzbeli támogatásban, felvette az új diákhitelt, munkahelymegőrző támogatásban vagy támogatott képzésben érintett stb.
  • Ezek együtt 2100 milliárd forintnyi forrást hagytak a gazdaságban.
  • A munkahelyvédelmi bértámogatát 7566 vállalat vette igénybe, ez 119 914 munkavállalónak fizetett többletbért jelent.
  • A kutatásfejlesztési bértámogatást 574 vállalat igényelte, 10 039 munkavállalót érintett.
  • A versenyképességnövelő támogatási programra eddig 127 milliárd forint érkezett be, eddig 100 milliárdot bocsátottak rendelkezésre.
  • 61 886 fő jelentkezett az ingyenes informatikai képzésre.
  • Az új diákhitel-konstrukciót 10 251 hallgató igényelte.
  • Végezetül hozzátette: amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit létre is fog hozni a kormány.

    Hírdetés

    Jakab Péter viszonválaszában felhívta a figyelmet, hogy félmillió embernek nincs állása. Az EU-nak benyújtott konvergenciaprogram szerint idén 5,6, jövőre 4,3 százalékos munkanélküliséggel számolnak – értelmezése szerint a kormány Brüsszelnek elismerte, hogy több százezer embernek még jövőre sem lesz állása. Közben külföldön milliárdokat költ gazdaságfejlesztésre a kormány, Mongóliában is például – mondta a jobbikos képviselő.

    Orbán Viktor közölte: az elhangzott ténybeli tévedéseket nem igazítja ki, de azt látja, hogy a Jobbik frakcióvezetője minősíteni igyekszik a kormány munkáját. Azt válaszolta, hogy Magyarország megfeszítette erejét, hogy megvédje sok tízezer ember életét, és ez minősíti a kormány munkáját: nemzetközi összehasonltásban is hatékonyan védekeztünk. A Jobbik viszont nem segített, hanem támadta a kormány munkáját. Hozzátette: a jobbik zsugorodik, ezt mutatja, hogy „a régi idők daliás menetelését felváltotta a jobbikos törpejárásuk”.

    Egészségügyi dolgozók támogatása

    Harangozó Tamás, MSZP-s képviselő arról beszélt kérdésében, hogy a járvány kitörése után hosszú ideig nem hozott intézkedést a kormány, alig fizettek támogatást, alig adtak segítséget. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 330 700 munkanélküli van április végén, ez 7,1 százalékos munkanélküliséget jelent. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Szent János Kórház ápolónői áprilisban kevesebb pénzt kaptak, a katonáknál egy rendelettel elvették a plusz juttatások döntő részét, akár százezer forinttal is kevesebbet vittek haza a határon dolgozó katonák. Mit üzen ezeknek az embereknek Orbán Viktor?

    A miniszterelnök közölte,

    július 1-jével kifizetik az 500 ezer forintot az egészségügyi dolgozóknak.

    „Aki elveszíti a munkahelyét, forduljon hozzánk” – üzente. Felhívta még a figyelmet arra, hogy a brit, olasz, spanyol, belga, holland, svéd, román és osztrák elhunytszámokhoz képest Magyarországon 491 áldozata volt a járványnak.

    Harangozó Tamás viszonválaszában rámutatott: Szlvoákiában viszont csak 28-an haltak meg, de szándékosan nem a számokról akart beszélni, hanem arról, hogy a kormány miért ült 2 hónapig a pénzen? Ha előbb lépett volna, most nem közmunkát kellene adnia, hanem megmentette volna a munkahelyeket.

    Az elmúlt 2 hétben fizették ki a pénzeket, előtte mindenki magára volt hagyva, és a frontonalban dolgozók kevesebbet vittek haza a járványhelyzetben

    – mondta.

    Orbán Viktor közölte, minden intékzedést időben meghoztak, és rámutatott: Magyarországon három hónapig álláskeresési támogatást kap mindenki, aki elvesztette az állását, és utána kell beavatkoznia a kormánynak, ez meg fog történni. Ezután felsorolta, hogy az első beteg regisztrálása után Magyarország más nyugati országokhoz képest mennyivel előbb hozott meg bizonyos korlátozó intézkedéseket. Úgy összegzett: az ország jól tette a dolgát, ahogy a kormány is.

    cikkünk folyamatosan frissül


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »