Beismerő vallomást tett a titkos amerikai katonai információkat kiszivárogtató Jack Teixeira

Beismerő vallomást tett a titkos amerikai katonai információkat kiszivárogtató Jack Teixeira

Beismerő vallomást tett Jack Teixeira amerikai katona, aki szigorúan titkos katonai iratokat osztott meg a közösségi médiában – közölte hétfőn egybehangzóan több amerikai sajtóorgánum, köztük a CNN hírtelevízió és a The Washington Post című lap a Massachusetts államban zajlott bírósági meghallgatásra hivatkozva.

A Nemzeti Gárda massachusettsi légiegységének 21 éves adatelemzője a tavaly júniusi vádemelésen még ártatlannak vallotta magát. Teixeira ellen titkos információk hatrendbeli továbbadása és szándékos visszatartása miatt emeltek vádat, ami egyenként 10 évig terjedő szabadságvesztéssel és 250 ezer dollár pénzbírsággal sújtható.

Időközben a 22 éves férfi vádalkut kötött az ügyészséggel, aminek keretében most 11-től 16 évig terjedő börtönbüntetést szabhat ki a törvényszék.

Hírdetés

Teixeirát 2023 áprilisában tartóztatták le, miután az általa megosztott, többi között az ukrajnai háborúval összefüggő katonai dokumentumok nyilvánosságra kerültek.

A nyomozati iratok szerint Jack Teixeira, aki 2019 szeptemberében lépett be a Nemzeti Gárdába, 2022 novembere és 2023 áprilisa között a Discord közösségi oldal zárt csoportjában mintegy 40 ezer üzenetet tett közzé, amelyek tartalmazták a titkos katonai iratokat részben az Egyesült Államok külföldi szövetségeseivel és ellenfeleivel kapcsolatban.

A nyomozóhatóság megállapítása szerint az üzenetekben többször utalt arra, hogy tisztában van a dokumentumok minősítésével, és esetenként maga kérdezte a zárt online csoport felhasználóit, hogy milyen jellegű információk érdeklik őket.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »