Beindultak az orosz „szakértők” Szíriában

Beindultak az orosz „szakértők” Szíriában

Immár hivatalosan is megerősítette Oroszország, hogy „katonai szakértői” Szíriában tartózkodnak, „segítséget nyújtva az odaérkező katonai eszközök használatának elsajátításában”. A fokozódó orosz beavatkozásról az elmúlt hetekben jelentek meg helyszíni információk, összhangban azzal, hogy a Nyugatról és a gazdag arab olajmonarchiák részéről támogatott szunnita fegyveres csoportok egyre nagyobb nyomást fejtenek ki Moszkva és Teherán védence, Bassár al-Aszad szír elnök rezsimjére.

Megerősíthetem és megismételhetem, hogy Szíriában vannak orosz katonai szakértők is, akik segítenek az odaérkező haditechnika használatának elsajátításában – mondta Marija Zaharova külügyi szóvivő. Hozzátette: Oroszország szükség esetén megfontolhatja, hogy pótlólagos segítséget nyújtson Szíriának a terrorizmus elleni harcához. Hangsúlyozta egyben, hogy amennyiben szükséges a terroristaellenes intézkedések fokozása, a kérdést megvitatják, de kizárólag a nemzetközi és az orosz jog alapján.

Moszkva elismerte

Hírdetés

Mint azt a Reuters brit hírügynökség megjegyezte, Moszkva most első alkalommal ismerte el, hogy orosz katonai szakértők is vannak Szíriában. A közelmúltban több nyugati lap is hivatkozott szíriai forrásokra, melyek szerint orosz katonák harcolnak Szíriában. Több olyan kép látott napvilágot, amelyeken feltételezések szerint Szíriában orosz haditechnika látható harc közben. Távolról készült fotókon vélhetően orosz Szuhoj harci gépek és Pcsela drónok is felfedezhetők voltak. Tény, hogy nyár végén felgyorsult az orosz haditengerészeti hajóforgalom a Földközi-tenger irányába. Boszporuszi török megfigyelések hírt adtak olyan orosz hajókról, melyek korábban sohasem szállítottak rakományt a felső fedélzetükön, ám mostanában számos alkalommal igen. Kamaz nehéz-teherautók, és valószínűleg BTR páncélozott szállító harcjárművek, valamint nagy, többméteres ládák utaztak a tengerszoroson át északról délre az álcahálók alatt.

Elkerülhetetlenek lennének az amerikai veszteségek

Ezt megelőzően Moszkva csak annyit ismert el, hogy az Aszad-rezsim legfontosabb fegyverszállítója. 2013-ban, amikor állítólagos vegyifegyver-támadásra hivatkozva az Egyesült Államok kis híján légicsapásokba kezdett Damaszkusz ellen, Barack Obama negatív döntésének egyik indoka az volt, hogy Szíriát orosz Buk légvédelmi és Basztion partvédelmi rakétarendszerekkel szerelték fel, melyek miatt elkerülhetetlenek lettek volna az amerikai veszteségek.

Hogy katonailag mi indokolja az orosz beavatkozást, az a harctéri jelentésekből, de még Aszad elnök nyár végi helyzetértékeléséből is kiviláglik. Egyre erősebbek azok a Nyugatról, a gazdag arab olajmonarchiák és Törökország részéről támogatott, jórészt szélsőséges fegyveres csoportok (Iszlám Állam, an-Nuszra Front), melyek ugyan egymással is harcolnak, de mindenekelőtt a síita bázisú Aszad-rezsimet akarják felszámolni, szponzoraik Irán- és Oroszország-ellenes stratégiai céljait szolgálva. Ezt mutatja az a hír is, miszerint lázadók elfoglalták a kormányhadseregtől az Abu al-Duhur légitámaszpontot az északnyugati Idlíb tartományban, ahol ez volt az utolsó bástyájuk.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »