Beindult a szlovák Jaguar Land Rover

Beindult a szlovák Jaguar Land Rover

Az első, nyitrai sorozatgyártású modell a Land Rover Discovery lesz, a gépkocsikat a világ legalább 170 országába exportálják majd.

Három évvel és két hónappal a nagyberuházásról szóló memorandum aláírását követően tegnap elkezdődött a sorozatgyártás a Jaguar Land Rover nyitrai gyárában. Az első autók a próbagyártás és a gépek tesztelése után már szeptember elején elhagyták a nyugat-szlovákiai megyeszékhely ipari parkjában levő gyárcsarnokot. A 300 ezer négyzetméteren fekvő nyitrai gyár 1,4 milliárd euróba került, az állam 129 millió eurós támogatással járult hozzá a beruházáshoz.

A gyártó 1500 embert foglalkoztat, ez a szám 2019 végéig felfut 2800-ra

Hírdetés

– közölte a megnyitón Alexander Wortberg ágazati igazgató. Becslések szerint a nyitrai gyár közvetve további 22 ezer munkahelyet működtet, a beszállítók hálózata fokozatosan bővül. Az első, nyitrai sorozatgyártású modell a Land Rover Discovery lesz, a gépkocsikat a világ legalább 170 országába exportálják majd. „Két év múlva egy másik modell gyártását is el akarjuk kezdeni – mondta Wortberg. A Jaguar Land Rover gyártási kapacitását évi 150 ezer gépjárműre tervezték, ám igény esetén ez a mutató megkétszerezhető.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) a gyáravatás kapcsán jelezte, a Jaguar felfutásának is köszönhetően jövőre Szlovákia bruttó hazai összterméke (GDP) az idei 4 százalékról 4,5 százalékra futhat fel. Katarína Muchová, az Erste-leány Slovenská Sporitelna takarékpénztár elemzője hozzátette:

az autóipar Szlovákia gazdaságának húzóágazata, a teljes ipari termelés mintegy 35 százalékát adja, az ipar exportjából pedig 40 százalékkal részesedik, ami a Jaguar üzembe állításával tovább emelkedik.

Szlovákia az ezer főre jutó legyártott autók terén már most is világelső, ezer főre 192 gépkocsi jut, és az arány a negyedik autógyár beindításával tovább növekszik.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »