Beiktatási ceremónia: Isten a középpontban

Beiktatási ceremónia: Isten a középpontban

 Donald Trump és felesége, Melania a washingtoni Lincoln-emlékmű lépcsőjén a beiktatásának tiszteletére rendezett koncert előtt 2017. január 19-én Fotó: Mandel Ngan / AFP  

5-8 fokot és esőt várnak Washingtonban ma a beiktatási ceremónia idejére, ezért az eseményen részt vevő magyarok esőkabátokkal készülnek. Szency Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke már két hivatalos programon részt vett, és azt mondta: meglepte őt, hogy a világ talán legnagyobb hatalmú emberei is Istenhez fordulnak, a Bibliából idéznek és prédikációval felérő beszédeket tartanak. 

Hírdetés

A szigorú biztonsági intézkedésekről elmondta: mobiltelefont be lehet vinni a programokra, de esernyő, üveget, szelfibotot, kameraállványt nem. Az amerikai fővárosban a programok rendjére 28 ezer biztonsági ember vigyáz, a tegnap esti koncerten az elnöki család golyóálló üveg mögül nézte végig a programot. A Fehér Ház környéken és a felvonulás útvonalán mindent napokkal ezelőtt lezártak, autóbuszokkal védenek. A Lincoln Memorial tetején is kommandósok látszanak, az emlékmű mögötti vízen is őrhajók cirkáltak.

A parádéra, amelyen a beiktatott új elnök végig nyitott járművel vonul, 800-900 ezer embert várnak, és több ellentüntetést is bejelentettek. Donald Trump az elnöki esküt két Szentírásra teszi le Franklin Graham baptista lelkész előtt: a családi Bibliára, amit édesanyjától kapott, és arra, amire Abraham Lincoln is letette.

A beiktatási ünnepségsorozat több napig tart ugyan, ám a lényeg, az elnöki eskütétel helyi idő szerint délben (magyar idő szerint este hatkor) lesz az amerikai törvényhozásnak helyet adó Capitolium lépcsőjén.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »