Beigazolódik a gyanú – külső erők miatt számolták fel a magyar húsüzemet

Beigazolódik a gyanú – külső erők miatt számolták fel a magyar húsüzemet

Megszűnt az adócsalás miatt indított nyomozás a felszámolás alatt álló Kapuvári Hús Zrt. egykori gazdasági igazgatója ellen. Ez pedig egy újabb bizonyíték arra, hogy indokolatlan volt a húsgyár felszámolása – jelentette ki Magyar Zoltán, a Jobbik agrárpolitikusa, aki szerint egyértelmű hogy egy bizonyos, jól körülhatárolható külső erő játszott közre a magyar tulajdonú tradicionális üzem bezárásában.

Gál Katalin a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség szóvivője azt közölte az MTI-vel, hogy a főügyészség elutasította azt a panaszt, amelyet a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) megszüntető határozata ellen nyújtottak be, ugyanakkor a társaság további vezetői ellen még nyomoznak a pénzügyőrök, de azokat a dokumentumokat elkülönítették, a Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészségre kerültek.

Mint ismert, a NAV 2012 tavaszán indított nyomozást adócsalás miatt, ezt bizonyíték hiányában idén január 4-én szüntették meg az egykori gazdasági vezető ellen. A határozat ellen panasz érkezett, amelyben a megszüntetés jogcímének megváltoztatását kérték, vagyis azt, hogy a nyomozást ne bizonyíték, hanem bűncselekmény hiányában szüntessék meg.

További jogorvoslati lehetőség ebben az ügyben nincs, a határozat jogerős

– közölte a szóvivő.

Végül beigazolódott a kapuváriak és a Jobbik gyanúja, hogy külső erők is közrejátszottak a húsüzem felszámolásában

Hírdetés

– sóhajtott fel lapunk érdeklődésére Magyar Zoltán, aki leszögezte: ez egy szimpla piactisztítási folyamat része.

Ami azonban az igazán elszomorító a jobbikos honatya szerint, hogy a regnáló politikai elit egyszerűen elengedte a kapuvári dolgozók és családjaik kezét, sőt egyfajta katalizátor szerepét töltötte be abban a szomorú históriában, amely során egy több mint száz éves húsüzemet ellehetetlenítettek.

Magyar Zoltán továbbra is arra a kérdésre vár választ az Orbán-kormánytól, hogy mikor nevezik meg végre a felelősöket a Kapuvári Hús Zrt. bezárása kapcsán? Milyen következményei lesznek a gyár eltűnésének? – vetette még fel. A legerősebb ellenzéki párt arra szólítja fel a kabinetet, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy megmentse a gyár még működő egységeit, és akár állami támogatást bevonva, de indítsa újra a termelést.

Különös, hogy miközben néhány év alatt letarolták a magyar húsipart (Kapuvár, Zalaegerszeg, Pápa, Törökszentmiklós és Gyula), addig a Csányi Sándor érdekeltségi körébe tartozó Bonafarm Zrt. több alkalommal is részesült vissza nem térítendő állami támogatásban.

A Kapuvári Hús Zrt. 2012 szeptemberében állt le, felszámolását októberben rendelte el a bíróság. A gyárban működő másik cég, a Kapuvári Bacon Kft. 2012. november végén jelentette be, hogy elbocsátja alkalmazottjait, decemberben pedig a bíróság elrendelte a cég felszámolását fizetésképtelensége miatt.

A Kapuvári Hús Zrt. vagyonelemeinek értékesítésére a felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. ez év elején a kilencedik pályázatot írta ki. A kiírás üzemeltetési kötelezettséget nem tartalmaz, de a négy vagyoncsoportba szedett eszközökre továbbra is egyben várnak ajánlatot, március 21-éig. Az üzem, a gépek, az út és az egyéb követelések minimum irányára összesen 803,4 millió forint. A pályázatokat az Elektronikus Értékesítési Rendszeren keresztül lehet benyújtani.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »