Befutottak az iskolai lázmérés első tapasztalatai

Befutottak az iskolai lázmérés első tapasztalatai

A szakképző intézményekben és az InfoRádió által megkeresett általános iskolában is rendben megkezdődött október 1-jén az intézménybe érkező diákok kötelező testhőmérséklet-mérése.

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) tartozó intézményeknél már a tavaszi érettségik, szakmai vizsgák lebonyolításakor vásároltak eszközöket, és számos helyen már szeptemberben bevezették a testhőmérséklet-mérést. A tárca ezekre a tapasztalatokra alapozta a mostani beszerzéseket – emelte ki Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár.

Az állami rendszerben 371 szakképző intézmény van, ezekenk kívül vannak még az egyházi és a magán, szakképzéssel foglalkozó iskolák.

„Számukra közel hatezer hőmérőt szereztünk be, és a legnagyobb iskolákba hőkaput állítunk fel. Helyenként a centrumok még ezen kívül is indítottak beszerzéseket, például hőkamerát vásároltak. Nagyon törekszünk arra, hogy iskolát ne kelljen bezárni, talán két esetben kellett két hétre digitális tanrendre átállni” – mondta.

A szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár hozzátette, az online oktatás lehetősége megoldott, így

semmiképp nem veszik el egyetlen tanítási nap sem.

Flottul ment az első napon a kötelező lázmérés – ezt tapasztalta a budaörsi Herman Ottó Általános Iskola igazgatója. Az eszközök rendelkezésre állnak, az intézmény előtt nem alakult ki sorban állás és náluk egy lázas gyermek sem akadt fenn a szűrőn. Turcsik Viktor igazgató az InfoRádióban elmondta: az október 1-jével elindult kötelező testhőmérséklet-mérés előtt az intézményben már tartottak próbaméréseket, mert már korábban beszerezték a szükséges eszközöket, részben adományokból. Mostanra a tankerülettől is megkapták a lázmérőket.

Hírdetés

A mérés reggel héttől, az ügyelet kezdetével elindul és az első óra végéig zajlik.

A tapasztalatok szerint maga a mérési folyamat flottul megy. Az iskola két bejárata közül egyiknél sem volt sorban állás vagy torlódás, a forgalmas kapunál 3, a másiknál 1 hőmérővel mértek – ismertette az eljárást az igazgató. Hozzátette: úgy néz ki, az eszközök egy elemmel két napot fognak bírni. Mérni az ügyeletes pedagógusok mérnek, akiket a pedagógiai asszisztensek is segítenek.

A tapasztalatokról még elmondta: az iskolának 750 tanulója van, közülük mintegy 700-710 jelent meg csütörtökön, és egyiküket sem kellett láz gyanúja miatt félreállítaniuk.

Segíti a belépés gyorsítását az is, hogy az iskolában az alsósoknak 15 perccel előbb kezdődnek az órái, mint a felsősöké, így elnyúlik időben a gyerekek belépése.

További „gyorsító” lehet, hogy a tankerület által megígért lázmérő kapu várhatóan a jövő héten megérkezhet.

A budaörsi Herman Ottó Általános Iskola igazgatója végezetül elmondta, a járvánnyal kapcsolatos megbetegedés még nem volt náluk.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »