Befutott a „cseh Soros” pénze a telexes kasszába

Befutott a „cseh Soros” pénze a telexes kasszába

Veszélyben van-e a Telex függetlensége?

Nagyszerű hírt tett közzé ma az Index Telex.hu.

Nyilvánosságra hozták csütörtökön, hogy megérkezett hozzájuk a Zdeněk Bakala cseh milliárdos nevéhez köthető kiadóvállalat, az Economia által még tavaly felajánlott támogatás összege.

Bakala egy munkatársa közvetítésével még 2020. szeptember 21-én, néhány nappal a Telex elindítása előtt jelentette be, hogy 200 ezer euró (nagyjából 70 millió forint) adománnyal támogatná a portált. A Telex az összeg megérkezése kapcsán most hangsúlyozza, hogy Bakala nem szerez tulajdonrészt, ez nem befektetés a részéről, hanem szimpla támogatás, és ezért nem kér semmit cserébe.

Zdenek Bakalát csak

igaz, a saját családnevét viselő alapítványa jóval kisebb, mint Gyuri bácsi Nyílt Társadalom Alapítványa.

A V4NA nemzetközi hírügynökség tavaly utánajárt, hogy az üzletember számára a politika világa sem ismeretlen, 2010-ben több pártot is támogatott pénzzel. Bakala összesen 28,5 millió koronát (mai árfolyamon: 1 millió euró) adományozott a Polgári Demokrata Pártnak (Civic Democratic Party), a TOP 09-nek és a Közügyek (Public Affairs, Veci verejné) nevű pártnak.

Hírdetés

Az üzletembert Andrej Babis cseh miniszterelnök is bírálta már. Tavaly decemberben arról beszélt, hogy az államnak kellett megmentenie a korábban Bakala tulajdonában lévő OKD nevű szénipari vállalkozást, amely több mint 10 évvel ezelőtt privatizációs botrányba keveredett.

 

fogalmazott Babis.

A cseh vállalkozó Soros György amerikai tőzsdespekulánssal is kapcsolatba hozható. 2007-ben együtt szerepeltek egy konferencián, amelyet a Policy Association for an Open Society szervezett. Ezenkívül Bakalától sem áll távol a filantrópia.

2007-ben alapította meg a Bakala Alapítványt, amelynek célja, hogy tehetséges diákoknak biztosítson külföldi egyetemeken ösztöndíjat. Az alapítvány azonban Soroshoz köthető nem kormányzati szervezeteket is támogat, például a Közép-európai Aspen Intézetet (The Aspen Institute Central Europe). A szervezet 2019-es éves beszámolója a Bakala Alapítványt az első helyen tünteti fel, de a The Aspen Institute-ot és a The Aspen Institute Germanyt is megemlíti.

Eszerint a The Aspen Institute 2016 és 2018 között 590 ezer dollárt kapott, míg a német intézet 2017-ben több mint 347 ezer dollárral gazdagodott.

www.888.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »