Befuccsolt Merkel terve

Mivel nem beszélnek sem németül, sem általában véve nyelveket a menekültek, alig tudják őket alkalmazni a nagy német cégek – számolt be egy friss felmérésre hivatkozva az M1 szerda esti híradója. Angela Merkel kancellár egyeztetésre hívta a cégvezetőket, hogy kiderüljön, miért alkalmaznak ilyen kevés menekültet. Korábban ugyanis azt remélték: a bevándorlás orvosolja majd a munkaerőhiányt az országban.

A harminc vezető németországi nagyvállalatnál összesen 63 menekült dolgozik, miközben csak tavaly egymillió bevándorló érkezett Németországba – derült ki az M1 szerda esti híradójából, amely arra is rávilágít, hogy ennek oka nagyrészt a nyelvtudás hiányában keresendő.

A német nyelvtudás a sikeres integráció egyik alapvető feltétele – ezt mutatja ugyanis a Reuters brit hírügynökség felmérése, amely harminc vezető tőzsdei német vállalat bevonásával készült.

A vizsgált cégek közül mostanáig a német posta alkalmazott a legtöbb, összesen 50 bevándorlót, ők főként küldeményeket pakolnak és szortíroznak, egy nagy szoftvercég pedig négy olyan szíriai menekültet alkalmazott, akik korábban hazájukban is informatikusként dolgoztak.

A Deutsche Telekom 75 menekültet tervez felvenni, ám a cég szóvivője azt mondta: tapasztalataik szerint az országba érkezéstől számítva legalább másfél évnek kell eltelnie ahhoz, hogy egy képzett bevándorló olyan szinten megtanuljon németül, ami már elegendő a munkavégzés megkezdéséhez.

Angela Merkel német kancellár szerda estére megbeszélésre hívta a legnagyobb német vállalatokat, hogy magyarázatot kapjon arra, miért alkalmaznak olyan kevés menekültet. Németországnak ugyanis a következő másfél évtizedben egyre súlyosabb munkaerőhiánnyal kell számolnia, a szövetségi kormány pedig azt reméli, a bevándorlás segít orvosolni a problémát.

Hetven százalékuk tétlenül vár

Az elmúlt másfél évben Németországba érkezett több mint egymillió migráns közül csupán 250-300 ezer keres aktívan munkát, vagyis nagyjából hetven százalékuk nem – ezt az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója közölte az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Törcsi Péter azt mondta, hogy az utóbbi csoport tagjai a szociális hálóra akarnak támaszkodni.

Hazánknak nincs szüksége migráns-munkaerőre

A németországi tapasztalatok miatt a Magyarországon működő cégek sem számítanak arra, hogy például szíriaikat vegyenek fel a betöltetlen állásokba. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége azt tapasztalja, hogy a cégek – magyar jelentkező híján – a környező országokból, Ukrajnából, Romániából, vagy Szlovákiából toboroznak dolgozókat.

A Magyar Klaszterek Szövetségének, a meghatározó szerepet betöltő vállalatok egyeztető fórumának vezetője, Szentpéteri István  a múlt héten az M1-en arról beszélt, hogy Magyarországnak nincs szüksége gazdasági bevándorlókra. Mint mondta: nyelvet nem beszélnek és egyáltalán nem tudják, hova jöttek. Biztos, hogy van valamilyen képzettségük de az nehezen integrálható. Oktatással megoldható a probléma, de a képzés időigényes és drága is – szögezte le.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »