Befellegzett az adatigénylő terrorizmusnak

Trócsányi László igazságügyi minisztermódosító olyan javaslatot nyújtott be az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényhez, amely fizetőssé tenné az adatigénylést.

Eddig kizárólag a másolási költségeket lehetett behajtani az adatigénylőn, de mostantól minden más az adatigénylés teljesítésével kapcsolatban felmerülő költséget be lehet hajtani, amit az adatszolgáltató szab meg. Mi több egyes adatokat, mint mondjuk, a közpénzért rendelt Századvég-tanulmányokat nem lehetne nyilvánosságra hozni, szerzői jogokra hivatkozva, ráadásul létezne a döntés-előkészítő adatok védelmének intézménye is. Nyilván nehezebben lehetett volna a törvény létezése esetén felderíteni az Országos Roma Önkormányzat, botránysorozatba fulladt „Út a munka világába” – elnevezésű közpénzszórását.

A törvénymódosítás indoklásában az szerepel, hogy „az adatkezelők számára egyes esetekben olyan többletterheket rónak, amelyek mind alapfeladataik ellátását, mind a közérdekű adatok megismerése iránti igények maradéktalan teljesítését akadályozhatják.”

Hírdetés

Korábban Kocsis Máté józsefvárosi polgármester, a Fidesz kommunikációs igazgatója szállt szembe az adatigénylő terrorizmussal, a VIII. kerület a helyi jegyző számításai szerint négy év alatt bruttó 110,998 millió forintot költött a közérdekű adatigénylések megválaszolására. Ez 17 ember 79,5 milliós munkabérét jelentette, akik közül 5 vezető beosztású munkaidejük ötödét fordították az adatigénylések megválaszolására. 31,470 millió forint volt a dologi költség, munkafeltételek javítása (fűtés, villany, internet).

A fideszes politikus adatigénylésről azt is elmondta, hogy ezek egy része a hivatalok leterhelését célozza, a világgal szembeni gyűlölet okozta rosszindulatból, a többit a lustaság és a kíváncsiság motiválja. Szerinte ráadásul hatástalanok is, hiszen legfeljebb minden 30-ik adatigénylés lett foltokba felhasználva valamilyen publikációban. Az átláthatósági tervezetekkel akkor fognak érdemben foglalkozni, ha nem rossz szándékból erednek, hanem szakmai álláspontot képviselnek.

Más társadalmi szervezetek szerint az adatigénylést kiválhatná az önkormányzatok és állami intézmények átláthatóssága, például a szerződések, jegyzőkönyvek automatikus publikálása a világhálón. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »