Befejeződhet végre a Kassára vezető autópálya hiányzó szakasza?

Befejeződhet végre a Kassára vezető autópálya hiányzó szakasza?

Hamarosan újabb előrelépés történhet a Pozsonyt Kassával összekötő autópálya-hálózat projektjének ügyében. A tervek szerint ugyanis megkezdődik a D1-es autópálya utolsó, meg nem épült szakaszának közbeszerzése. A Nagyturány (Turany) Gombás (Hubová) szakaszról van szó, amelynek a kivitelezőjét már idén júliusban elkezdhetik keresni. Jozef Ráž közlekedési miniszter a napokban jelentette be, hogy a kormány európai forrásokat is szeretne felhasználni ennek a szakasznak a befejezésére.

A D1-es autópálya fővárostól Kassáig tartó talán leginkább problémás szakaszának jelenlegi állapotát Jozef Ráž közlekedési miniszter értékelte. „Kikértük a területi döntést, de még mellékelnünk kell az érvényes környezeti hatásvizsgálatot (EIA).

A hatásvizsgálat elkészült, de még nem érvényes, mivel regisztráltunk hozzá fellebbezést. Jelenleg a környezetvédelmi minisztériumban még fellebbezési eljáráson kell átesnie, majd ezt követően kerül sor az érvényesség kiadásra”

– mondta a közlekedési miniszter.

Ebben az esetben Ráž szerint a két folyamat párhuzamosan futhat, a miniszter azt feltételezi, hogy mire lezárul a szóban forgó szakasz kivitelezőjének közbeszerzése, a területi döntés is megszületik. Egyúttal emlékeztet arra, hogy a kivitelezés során az alagutas változatot alkalmazzák, mivel a szakasz természetvédelmi területen halad át. A Natura 2000 miatt nem lehet ugyanis visszatérni a felszíni változathoz, hiszen több területen elölről kellene kezdeni a munkát.

Hírdetés

A közlekedési miniszter szerint jelenleg már nem helyénvaló a kérdés, hogy megéri-e ezt a csaknem kétmilliárd euróra becsült költségű szakaszt megépíteni. Az államnak egyszerűen meg kell tennie.

A végső árat a miniszter szerint csak a közbeszerzés lezárása után tudjuk meg. Tartalmazni fogja az új karbantartó központot vagy a kompenzációs intézkedéseket is ama önkormányzatok számára, amelyek mentén az autópálya elhalad. Ezek önmagukban több mint 200 millió eurót tesznek ki.

Ez az utolsó szakasz Pozsony és Kassa között, amely esetében nincs miért felvetődnie a kérdésnek, hogy megéri-e nekünk”

– jelentette ki Ráž.

A keleti metropoliszig vezető régóta várt autópálya utolsó szakaszának finanszírozását állami költségvetésből tervezik. Amint azonban a közlekedési miniszter nemrég tájékoztatott, mivel a D1-esünknek jelenleg geopolitikai dimenziója is van és Ukrajna helyreállításában is meglesz a katonai és stratégiai jelentősége, a kormány európai forrásokat is igényel az építkezéshez. „Bízzunk benne, hogy sikeresek leszünk” – teszi hozzá Ráž.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »