Beérik, hogy Lengyelország orosz rakétacélponttá válik

Beérik, hogy Lengyelország orosz rakétacélponttá válik

Varsó és Washington aktív konzultációkat folytatnak egy,  Orzysz város székhelyű lengyelországi katonai bázis létrehozásáról, írja a lengyel diplomáciai forrásokra hivatkozva az Izvestyija.

A források szerint az orosz határ mentén álló amerikai katonai védőállomásnak Lengyelországot, valamint Lettországot, Litvániát és Észtországot meg kell védenie a fenyegető külső veszélyektől.

A terv szerint egy amerikai páncélos dandárt telepítenek Lengyelország potenciális amerikai bázisára, amelyet Fort Trump neveznek.
Lengyelországban két további bázis létrehozását vizsgálják, melynek helyszínei  Zagan és a Drawsko Pomorskie települések.

Moszkva sokszor kijelentette, hogy készen áll válasz lépések megtételére abban az esetben, ha egy amerikai katonai bázis létrejön Lengyelországban.

Hírdetés

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peskov arra figyelmeztetett, hogy Oroszország nem fog szemet hunyni az ilyen otromba lépések felett, írja az Izvesztyia.

Frants Klintsevich, az Orosz Föderáció Tanácsának (felsőház) Védelmi és Biztonsági Bizottságának tagja szerint Lengyelország döntése abszolút “felelőtlen lépés”, ami több feszültséget teremt a régióban.
Varsó lépései politikai szempontból motiváltak, katonai szempontból veszélyesek és gazdaságilag indokolatlanok.
“Ha egy létesítmény valóban létrejön lengyel területen, akkor azonnal rakéta célponttá válik, mert ezek a háború szabályai” – hangsúlyozta a politikus.

Lengyelország Washington egyik legfontosabb szövetségese Európában, amely a NATO-nak jelentős számú katonai infrastruktúrát biztosít.


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »