Beérett a majdani puccs: Kárpátalján támadt a "Jobboldali" Szektor, de Ukrajna egész területén akciókra készen állnak

Beérett a majdani puccs: Kárpátalján támadt a "Jobboldali" Szektor, de Ukrajna egész területén akciókra készen állnak

Hivatalos információk szerint eddig kilencen sérültek meg abban a munkácsi lövöldözésben, amelyben a "Jobboldali" Szektor és Mihajlo Lanyo parlamenti képviselő emberei vettek részt.

Az elsődleges információk szerint a tűzharc a parlamenti képviselő érdekeltségébe tartozó Lermontov utcai Anterasz – korábbi nevén Piros Sárkány klub – komplexum területén robbant ki. Magukat "Jobboldali" Szektor-osoknak mondó fegyveresek megpróbálták megszállni a területet, ám ellenállásba ütköztek, a két csoport között éles tűzharc alakult ki. Az első információk szerint a lövöldözésben ketten életüket veszették, többen megsérültek. A mukachevo.net ukrán hírportál, viszont kórházi forrásokra hivatkozva hét sérültről számol be, egyikük állapota válságos. A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a rendőrség és Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) emberei.

A jelentések beszámolnak arról is, hogy a jobbszektorosok elfoglalták a Munkács Ungvár felőli bejáratánál lévő közlekedési rendőri posztot.

Nem sokkal később Munkács külterületén Csap-Kijev főútvonalon a Vörös-hegy lábánál folytatódott a lövöldözés, melynek következtében több autó is kiégett, fekete füst gomolygott a környéken. A rendvédelmi szervek lezárták a szóban forgó útszakaszt. A terelés miatt óriási dugó alakultak ki. Az Ungvárra bevezető utakat is lezárták, minden autót átvizsgálnak. A rendőrség nem adott tájékoztatást a konfliktus indítékáról.

Percről percre:

15:10 – Szemtanúk szerint a Jobboldali Szektor emberei RPG gránátvetőt is használtak!

15:29– Kárpátalja valamennyi határátkelőjének védelmét megerősítették, a fontosabb útvonalakon mindenhol fegyveres rendőröket látni.

15:35 – Petro Porosenko elnök utasításba adta a rendvédelmi szerveknek, bármilyen áron kapják el és fegyverezzék le a banditákat.

15:44 – Arszen Avakov belügyminiszter is megszólalt. Állítása szerint a Jobboldali Szektor banditáit körbezárták, felszólították, adják meg magukat. Különben rohamot indítanak ellenük.

15:45 – A KárpátHír értesülése szerint Lembergből Munkács felé tart egy különleges rendőri egység. Ungvárról pedig négy autóbusznyi rendőr és kommandós indult el Munkács felé.

Hírdetés

15:48 – A Jobboldali Szektor már napok óta tervezte az akcióját, a megfélemlítéseiről elhíresült félkatonai szervezet egész nyugat-ukrajnai szárnya részt vett a brutális akcióban.

15:50 – Felröppent olyan hír, hogy a Jobboldali Szektor tagjai bemenekültek a Munkácshoz közeli erdőkbe, és a házak között is rejtőzködnek. Fegyverek vannak náluk. Emiatt körgyűrűt hoznak létre az érintett területen a rendvédelmiek.

15:54 – A sérültek és halottak pontos számáról eltérő információk jelennek meg. Hivatalos közlemény még nem jelent meg erről. Internetes értesülések szerint már hatra emelkedett a halottak száma. Hivatalosan két fiatalember halálhírét erősítették meg. Ők a megtámadott komplexumban tartózkodtak.

16:02 – Megszólalt a Jobboldali Szektor. Azt közölték, hogy két emberüket megölték, másik kettőt megsebesítettek. Sem a sérülteket, sem a halottjaikat nem adják ki. A Jobboldali Szektor bejelentette: az ország egész területén az összes egységüket harci készültségbe helyezték, és készek szembeszállni a rendőrséggel! Azzal fenyegetőznek, ha folytatódik a hajsza ellenük, visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el egész Ukrajnában!

16:07 – Musztafa Najem parlamenti képviselő azt közölte, hogy az SZBU különleges egységeit is mozgósították. Készen állnak a bevetésre.

16:18 – Követeléseket fogalmazott meg a Jobboldali Szektor! Azt kérik, tartóztassák le Mihajlo Lanyo parlamenti képviselőt, akinek a birtokát ők maguk támadták meg. Továbbá, hogy az összes olyan rendőrt tartóztassák le, akik rájuk tüzelt, és azokat is, akik az utasításokat adták nekik. A Jobboldali Szektor arra kérte a hadsereget, álljanak át az ő oldalukra! Akinek van fegyvere, csatlakozzon hozzájuk – kérték a Jobboldali Szektorosok.

17:20 – Ungváron, a tót határátkelőhelynél megszigorították az ellenőrzést, akinek nem sürgős az utazása, azt kérik, forduljanak vissza. Az ijedtséget az okozza, hogy a határhoz közel van a Jobboldali Szektor helyi bázisa. Arszen Avakov belügyminiszter utasítására a rendőrség és az SZBU után a Nemzeti Gárda is bekapcsolódott a Jobb Szektor fegyveresei elleni harcba.

17:54 – A rendőrség lezárta a Csap-Kijev autóutat és nagy erők bevonásával terrorellenes műveletbe kezdett a környéken. A korábbi jelentésekkel ellentétben – a támadók nem foglalták el a Munkács bejáratánál lévő közlekedési rendőri poszt épületét.

18:02 – Rendőrségi jelentés szerint összesen kilenc sebesültje van a munkácsi konfliktusnak, köztük van a kommandós egység parancsnoka, akit egy ungvári kórházban kezelnek égési sérülésekkel.

(Kárpáthír.com nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »