Beelőzte az MSZP a Jobbikot? Tóbiás elnöki álmaiban biztosan

Beelőzte az MSZP a Jobbikot? Tóbiás elnöki álmaiban biztosan

A Publicus Intézet nagyobbacska szenzációként robbantotta a meglepő hírt, hogy az MSZP megelőzte a Jobbikot. Ennek okaként a közvélemény-kutató cég megjelölte azt is, hogy a jobboldali ellenzék stabilizálta ugyan a támogatottságát, a mozgósításban azonban Vona Gábor pártja továbbra is gyenge maradt. Ennek oka az alfahir.hu által megkérdezett elemző szerint egyébként abban rejlik, hogy a fiatalok a választási részvételi hajlandóságot tekintve sokkal kevésbé aktívak, mint az idősek.

A publicusos megállapítások szerint a szocialista párt ügyesen kihasználta az NVI-nél a kopaszbalhé illetve a népszavazási kezdeményezések miatti médiafigyelmet. Ezért az MSZP egy hajszállal az ellenzéki néppárt elé került. Az egyszeri olvasó leszűrheti, hogy Tóbiás József és köre bebiztosíthatja a helyét a baloldali kispárt élén a közelgő párton belüli tisztújításon.

Az elnök úr komoly eredményeket ért el, teljesítette a két éves tervet, folytathatja, megérdemli a bizalmat.

A helyzet azonban az, hogy

több helyen kilóg a lóláb a megkapó, kétségkívüli igazságmorzsákkal megszórt elemzés alapját képező mérésből.

Tehát nem a rizsa, hanem éppenséggel az annak alapját képező földhöz ragadtabb számok miatt bukik meg a bejelentés hihetősége. Rögzítsük: először is az MSZP előnye a hibahatáron belül maradt, másodjára a Publicus Intézet egy MSZP-közeli csoport, amivel önmagában semmi baj nincsen, de a megmért számok ismeretében fenntartjuk a kételkedés jogát. Ha, a Publicus eredményeit a többi, nagyobb szakmai múltú intézet (Medián, Ipsos, Századvég, Tárki) nem igazolja vissza akkor érdemes felülértékelni az olyan hangzatos címeket, hogy „Pártok támogatottsága: az MSZP a Jobbik előtt”.

Márpedig nem igazolja vissza, bemutatjuk a számokat:

Hírdetés

A fenti grafikonon láthatjuk, hogyan mérték a Jobbikot és az MSZP-t a Publicus és a nagyobb cégek. Nem sok „találata” van a Publicusnak. A világos zöld a „publicos Jobbikot”, a sötét a nagy cégek által mért Jobbikot mutatja. A világos piros a publicos MSZP-t, az élénk piros a nagyobb cégek által mért MSZP-t.

2015 tavasza óta kilenc olyan hónapot ismerünk, amikor komoly szakmai múlttal rendelkező kutatók és a Publicus is egyaránt mértek.

Kilencből nyolc hónapban a Publicus erősebb MSZP-t mért, mint a többiek. 

Kilencből hét hónapban a Publicus gyengébb Jobbikot mért, mint a többiek. 

Kilencből nyolc hónapban a Publicus gyengébb DK-t mért, mint a többiek. Kilencből kilenc esetben gyengébb Fideszt mért, bár a kormánypártok adata mutatja a kutatók körében a legnagyobb terjedelmű eltéréseket. Különösen érdekes, hogy az MSZP legfőbb riválisai, azaz a többi baloldali párt is rosszul áll a cég szerint. Az Együtt mind a kilenc hónap során pórul járt, esetleg bekerült a nem beazonosítható „egyéb” boxba, több olyan hónapot is találunk, amikor minden ellenzéki és kormánypárti ellenfelét alulmérte.

A Publicus Intézet szocialista kötődéseit jelzi, hogy

a tulajdonos, ügyvezető, stratégiai igazgató a Gyurcsány-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal szerződéses partnerei között szerepelt, milliókat kapott innen a kormányzati döntéshozatal elemzésére, tanulmányírásra. A Publicus Kft. nettó árbevétele a 2010-es kormányváltás utáni időszakban is érdekesen alakult. A cég mélyrepülése 2011-ben 1,3 millió forintnál megállt, majd ezután meredeken emelkedni kezdett. 2012-ben 15 milliót, 2013-ban 28-at, 2014-ben – tehát abban az évben, amikor Tóbiás József lett a pártelnök – már 55.9 milliót könyvelhetett el a cég az Opten adatai szerint.

A Publicus kapott pénzt egyenesen az MSZP-frakciótól is,

2013-tól a Táncsics Mihály elnevezésű pártalapítványtól pedig havi szinten százezreket tehetett el, 2014-től dupla annyit. A Táncsics pártalapítvány elnöke Dr. Baja Ferenc, aki Tóbiás legfőbb tanácsadójaként emlegetnek. A Publicus Intézet közvélemény-kutatásait egészen véletlenül a Vasárnapi Hírek rendeli meg, a lap főszerkesztője: Gál J. Zoltán egy „ősszoci”, államtitkári tisztségig jutott Gyurcsány alatt, apja Gál Zoltán szintén szocialista országgyűlési képviselőként lett közismert.

Tóbiás József népszerűsége az elmúlt időszakban a párton belül jelentősen megromlott, a pártszékház eladását és az irodahálózat felszámolását a tagság egy része történelmi bűnként könyveli el. Az MSZP-t felülméréséhez tehát különösebb nagypolitikai ambíció sem kell, ezek a kétes megítélésű közvélemény-kutatások jól jönnek Tóbiásnak a közelgő, párton belüli tisztújításon is.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »