Bedobhatják a törülközőt a masszőrök

Bedobhatják a törülközőt a masszőrök

Több ezer kis- és közepes vállalkozó masszőr mehet tönkre az online kasszák bevezetése miatt. Az autószerelők közül sokan tartanak az átállástól, de az érdekképviseletük vezetője állítja, a műhelyeknek nem okozhat gondot az új rendszer.

Hamarosan több szolgáltatónál is kötelezővé válik az online pénztárgép használata. Szeptember 30. után a konditermeknek, az autószervizeknek, a plasztikai sebészeknek, a mosodáknak, a tánctermeknek, a járműalkatrész-kereskedőknek is állandó kapcsolatban kell lenniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV). A legnagyobb felháborodást a masszőrök körében keltette az új rendszer, nyílt levelet is írtak augusztusban a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM), amire még nem kaptak választ.

– A masszőrök többsége nem tud akkora profitot termelni, amelyből megvásárolhat és hosszú távon fenntarthat egy ilyen gépet. A megkérdezésünk nélkül, erőszakkal viszi át elképzeléseit a kormány. Hivatalosan a fizikai közérzet javítását elősegítő szolgáltatóknak kell online pénztárgépet vásárolniuk, amibe beleesik a naponta 1000–1500 vendéget kiszolgáló fitneszterem és a havi öt–tíz vendéget kezelő, másodállású masszőr. Utóbbiaknak nincs lehetőségük a 200 ezer forintos eszköz beszerzésére, éves szervizelésére és a havi fenntartására – mondta lapunknak Podhorszky Tibor, a Masszőrök Egyesületének elnöke.

Nincs értelme a kassza bevezetésének?

Hírdetés

Hangsúlyozta, nem látja értelmét a kassza bevezetésének, hiszen bármennyi számlát adnak egy hónapban, a közteher mindig változatlan marad, mivel zömükben a kisadózó vállalkozások tételes adóját fizetik. Ez havonta főállású vállalkozóként 50, másodállásban 25 ezer forint, évi hatmillió forintos bevételig. Közölte, mivel fizikai munkáról van szó, lehetetlen lenne annyit dolgozni, hogy ennél többet keressenek. Szerinte a szabályozás egy hónappal a bevezetés előtt nem kiforrott, még a NAV sem tud felvilágosítást adni sok kérdésben. Nem minden kollégája tevékenykedik folyamatos munkaidőben, nincs munkaidő kezdete és vége. Kérdéses, hogy így a kassza nyitása, zárása hogyan kivitelezhető. Felhívta a figyelmet, hogy a vak és gyengén látó kollégáknak szinte lehetetlen feladat egyik napról a másikra a rendszer használatának elsajátítása. Kiemelte, sok vállalkozás házhoz járó masszőröket alkalmaz, kérdés, náluk hogyan sikerül megoldani a pénztárgép-használatot, mindenkinek nem adhatnak egyet. Podhorszky Tibor szerint Magyarországon húszezer masszőr dolgozik, sokan hagyják majd abba a szakmát, ugyanakkor az is kérdés, hogy az adóhivatal miként ellenőrzi majd azokat, akik maradnak, nem biztos benne, hogy lesz rá elég kapacitásuk. Meggyőződése, hogy ha nem változik a kormány elképzelése, akkor több kis- és közepes vállalkozó mehet tönkre.

Van, aki kivár

A szintén online kasszára kötelezett autószerelők megosztottak a kérdésben. – Érdekes a szakma reakciója, többen úgy döntöttek, szüneteltetik a vállalkozásukat, megvárják, miként boldogulnak a többiek a rendszerrel, és elgondolkoznak, megéri-e belevágniuk. Többen vannak azonban azok, akik örülnek, mert eddig is becsületesen számoltak el az adóhivatallal, az online kassza pedig csak megkönnyíti majd az adminisztrációt – mondta Spindler Tibor, az Autószerelők Országos Egyesületének elnöke. Szerinte a tíz-tizenkét ezer autószerelő közel fele évek óta készen áll a váltásra, a többiek közül sokan jelenleg az átálláson dolgoznak. Hangsúlyozta, ezek az üzemek, műhelyek, önálló gazdasági társaságok három, négy, öt főt foglalkoztatnak, így anyagilag nem jelenthet gondot számukra a kasszák beszerzése, nem lesz nehéz kigazdálkodniuk a változtatást.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 25.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »