Becsődölt az Alexandra könyváruházlánc

Hétfőn írtuk meg a Hvg.hu-ra hivatkozva, hogy a csőd szélén áll Matyi Dezső családi vállalkozása, Magyarország egyik legnagyobb könyvterjesztő-könyvkereskedő-könyvkiadó cégcsoportja, az Alexandra. Mára pedig csődbe is ment a cégcsoport – tudta meg a Hír TV.

Hírdetés

Ahogy a riportból kiderül, a cég kintlévősége szakmai körök szerint eléri az ötmilliárd forintot, ezért a kiadóknak sem tud fizetni. A Libri, a Líra és a Kossuth Kiadó úgy döntött, hogy visszahívja a könyveit az Alexandra bolthálózattól. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a Hír TV-nek azt mondta: a cégháló csődje súlyosan érinti a könyvszakmát.

„Több milliárd forintról beszélünk, a mi megítélésünk szerint 2-3 milliárd forint tartozást halmoztak föl. Jelen pillanatban az elnökség mindent elkövet annak érdekében, és természetesen, ha szükséges, jogi lépéseket teszünk, szakmai egyeztetéseket kezdeményezünk, hogy ezt a helyzetet, amennyire lehet, mármint a kárt próbáljuk minimalizálni, de ez a magyar kulturális élet legnagyobb hatású szakmájára, a könyvszakmára most súlyos következményekkel járhat” – mondta el a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója, Kocsis András Sándor.

A könyvszakma hónapok óta érzékelte, hogy gondok vannak az Alexandra háza táján, bár a cég azelőtt sem a fizetési fegyelemről volt híres.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »