Becsődölt a szlovák repülőautó projekt

Becsődölt a szlovák repülőautó projekt

Nyitókép: SITA

Az elmúlt tizenkét évben az új fejlesztésű közlekedési eszközök területén aktív kutatás-fejlesztéssel foglalkozó AeroMobil vállalat kénytelen befejezni tevékenységét a szlovák piacon.

Mindezt azzal indokolta, hogy nem volt képes elegendő pénzforrást szerezni befektetőktől a kutatás-fejlesztési tevékenység folytatásához.

Az AeroMobil vezetése a napokban a tőkeemelés minden lehetőségét kimerítette, így csődöt kell jelentenie.

Sikertelen tárgyalások 

A tevékenység megszűnését nagyban befolyásolta a kockázatitőke-piacon kialakult alapvetően negatív hangulat, ahol a lehetőségen tavaly április óta több mint 80 százalékkal csökkentek. Továbbá az álatamelynek elérhetősége 2022 áprilisa óta több mint 80%-kal csökkent, valamint az átalános piaci bizalmatlanság.

Hírdetés

Az AeroMobil 2010-es megalakulása óta hozzávetőleg 25 millió euró értékben szerzett befektetésekett a világ minden tájáról.

A projekt még megvalósítható

Tavaly a részvények nyilvános tőzsdei jegyzésének lehetőségét is előkészítették. Mint elmondták, a döntés ellenére a repülőjármű-projekt továbbra is megvalósítható, mert saját fejlesztéseik nem voltak korlátozva, csak a rendelkezésre álló tőkével voltak gondok.

Az AeroMobil tizenkét év alatt három generációnyi repülő prototípust hozott létre és gyártott, 14 szabadalmat jegyeztetett be, és digitális adatokat készített, amelyek lehetővé teszik a járműgyártást.

A prototípust 2013-ban mutatták be

Az AeroMobil anno egy olyan, kereskedelmi forgalomban kapható repülő autó létrehozását tűzte ki célul, amelyhez hasonló még nem állt rendelkezésre sehol a világon. Hosszú évek fejlesztése után a végleges jármű prototípusa 2020-ben teljesítette a repülési teszteket.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »