Bécsi kolbászozónál melegített a tárgyalásra Orbán

Bécsi kolbászozónál melegített a tárgyalásra Orbán

Egy bosnyák utcai kolbászozónál melegített Orbán Viktor az osztrák kancellárral való találkozóra, legalábbis egy bécsi járókelő az Albertinaplatznál készített egy közösségi oldalra kitett fényképet a magyar kormányfőről. 

Surprise #Orban pic.twitter.com/EnyiLIHOOe— TUCCI99 (@TUCCI909) January 30, 2018

Orbán Viktor nemcsak a kancellárral, hanem a helyettesével, a szabadságpárti Heinz-Christian Strachéval, az infrastruktúráért felelős miniszterrel, Norbert Hoferrel és a bécsi érsekkel, Christoph Schönbornnal is egyeztet, ez utóbbival vélhetőleg a menekültkérdésről. 

Az egyik téma minden bizonnyal az európai uniós együttműködés, kelet és nyugat vitás pontjai, a visegrádi országok uniós együttműködésben tanúsított ellenállása. 

A másik a Paks II. beruházás, amelyet Ausztria az Európai Bíróságnál támadott meg. Konkrétan azt kéri az igazságszolgáltatási szervtől, hogy semmisítse meg az Európai Bizottságnak az erőműbővítésre adott engedélyét. A magyar kormányfő még január elején jelentette be, hogy Bécsbe készül, ám az osztrákok csak később jelezték, hogy bíróságra viszik Paks II.-t, így ez kéretlenül is terítéken lesz. 

Hírdetés

http://mno.hu/

Szintén érzékeny téma a családtámogatás ügye: az osztrák kormány az év elején jelezte, hogy az ilyen jogcímen igényelt és külföldre kifizetett, több tíz millió eurós kiadást lefaragja. A döntés több tízezer magyar családot érint. 

Orbán Viktor és delegációja egyébként így érkezett meg a bécsi főpályaudvarra hétfő délután: 

Now: Accidentially bumped into #Hungary'an PM Viktor #Orbán @ #Vienna Central Railway Station. Orbán 2 meet #Austria'n Chancellor @sebastiankurz and Vice-C @HCStracheFP tomorrow. #OrbanVisitsVienna pic.twitter.com/uqCIjRshEX— Balazs Csekö (@balazscseko) January 29, 2018

Az osztrák Die Presse találkozóról szóló cikkének a címe Orbán Viktor Facebook-posztját idézte, vagyis hogy a cél Ausztria és Magyarország megvédése. Boris Kálnoky cikkében viszont azt írja, a paksi orosz támogatás ügye csak marginális lehet a találkozón. Egy névtelen tanácsadóra hivatkozva azt állítja, magyar álláspont szerint az osztrákok belpolitikai célból tették meg a feljelentést, és csupán informálódni szeretnének, hogy mi történik. A cikk egy másik Orbán-közeli forrása szerint vége már azoknak az időknek, hogy Orbán Ausztriára Németország provinciájaként tekintsen, Ausztria emancipálódott, függetlenedett Berlintől, nem mondhatja meg többé neki Németország, mi a helyes, mi a helytelen, s maga akarja alakítani az európai politikát és a sajátját.

A Zoom.hu úgy értesült: nem volt véletlen, hogy a miniszterelnök már hétfő délután Bécsbe utazott. A portál azt írja, hogy Orbán Viktor az osztrák főváros magyar nagykövetségén találkozott Heinrich Pecinával, a Mediaworks egykori tulajdonosával, a Vienna Capital Partners elnökével. Az osztrák üzletember volt az, aki 2014 októberében megvetette, majd két évvel később bezáratta a Népszabadságot. Az oldal a kérdéseit elküldte Havasi Bertalannak, a miniszterelnök sajtófőnökének, aki sem a telefonos üzenetre, sem az sms-re nem reagált.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »