Beadványokkal árasztotta el a Kormányhivatalt Őry Péter

Beadványokkal árasztotta el a Kormányhivatalt Őry Péter

Ahogy azt már az Adásidő podcastban a tapasztalt politikus Őry Péter jelezte, pénteken egy „kezdőcsomagot” juttatnak el a decemberben kinevezett kisebbségi kormánybiztosnak, Horony Ákosnak. Pénteken fel is keresték a pozsonyi Kormányhivatal iktatóját, ahol meglepően nagy számú, pontosan 69 beadványt nyújtottak be.

Az évtizedek óta a felvidéki magyar párt egyik oszlopának számító Őry Péter most, mint a Pro Civis polgári társulás vezetője lépett fel, munkatársai, Nagy Ildikó, Kállay András és Mészáros András társaságában, akikkel közösen 69 esetben dokumentálták a kisebbségi nyelvhasználati törvény megsértését.

Ahogy Őry a ma7.sk portálnak elmondta, mostani munkájuk kizárólag a Szlovák Gázművek vész- és veszélyhelyzeti feliratait érinti.

A jelzett törvény értelmében ezeknek a feliratoknak – ha közterületen vannak elhelyezve – kötelezően kétnyelvűeknek kell lenniük. Természetesen nem az ország szinte csak szlovákok lakta részein, hanem mindazon településeken, ahol a nemzeti kisebbségek aránya eléri a 15%-ot. Tehát egy ilyen helyen lévő gázelosztón, telephelyen magyarul is szerepelnie kell például a „Nyílt láng használata tilos!” a „Dohányozni tilos!” a „Robbanásveszély!” vagy az „Idegeneknek belépni tilos!” feliratoknak.

Hírdetés

Hozzátette, hogy nem újdonság ez a beadványhalmaz, hiszen Horony Ákos mostani kormánybiztos elődjének, Bukovszky Lászlónak is készítettek hasonlót, amikor elkezdte hivatali működését. Bukovszkynak 117 beadványt juttattak el, akkor az üzemanyagtöltő-állomásokat és az elektromos elosztószekrényeket szemrevételezve.

Amiatt is fontosnak tartják ezekre az esetekre saját kezdeményezésből felhívni a kormánybiztos figyelmét, mert tudomásuk szerint az államnyelvről szóló törvény megsértéséről, az azt felügyelő Kulturális Minisztériumhoz évente akár több ezer beadvány is érkezik, a kisebbségi nyelvhasználati törvény megsértéséről szóló beadványok száma ezidáig még nagyon alacsony. Ennek, sajnos, az oka nem a kevés jogsértés, hanem a figyelemfelhívási kedv, hajlandóság alacsony foka.

Azaz, hogy a mostani esetben például a gázszolgáltató a további több száz, vagy akár több ezer munkapontján is kihelyezze a feliratokat a kisebbségi nyelveken. Egyáltalán nem szerepel a céljuk között viszont az, hogy ezekért a mulasztásokért szankcionálják az elkövetőket, hanem azt szeretnék, hogy a kormánybiztos járjon el ezekben az ügyekben, főleg annak a tudatában, hogy a magyar feliratok elhelyezése ilyen helyeken nem jog vagy lehetőség, hanem kötelezettség.

A Pro Civis polgári társulást az is megerősíti a munkájában, hogy a korábban beadott kezdeményezéseikkel változást tudtak kezdeményezni az üzemanyagtöltő-állomások nagy részén, sőt, azzal is találkoztak már azóta, hogy az egyik nagy társaságnak immár a munkaerőt toborzó hirdetései magyarul is megjelentek a magyarság által lakott területen.

A Pro Civis társulás nem csak ellenőriz és beadványt készít, de honlapjukon mintákkal is szolgál a kétnyelvű feliratok kivitelezéséhez. Ilyen matricákkal korlátozott számban ők maguk rendelkeznek, bár azt már nem érzik feladatuknak, hogy egy több milliárdos forgalmat lebonyolító multinacionális vállalat költségeit átvállalják ezen a téren.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »