Beadvány született a román nyelv oktatásáról

Beadvány született a román nyelv oktatásáról

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) és az RMDSZ szakmai szempontú beadvánnyal fordult az Oktatási Minisztériumhoz a román nyelv kisebbségi diákok számára történő oktatása terén – tájékoztatott a pedagógusszövetség.

Mint írják, a memorandumot szakértők bevonásával dolgozták ki, és annak a szakmai találkozónak az eredménye, amelyet a két szövetség partnerségben szervezett Országos szakértői konferencia a román nyelv mint nem anyanyelv oktatása-értékelése témájában. Kihívások és lehetőségek a román nyelv oktatásában a magyar iskolákban címmel Szovátán szeptember 27‒29. között.

Hírdetés

A konferencián a szervezők vitafórumot biztosítottak azoknak a szakembereknek, akik az utóbbi években a román nyelv mint nem anyanyelvi tantárgy szakértőiként dolgoztak tananyagfejlesztésben, tételkidolgozásban, tankönyvek vagy oktatási segédanyagok szerkesztésében és értékelésében. Ugyanakkor a szakmai fórumon részt vettek az Oktatási Minisztérium és az Országos Oktatáspolitikai és Értékelési Központ szakemberei is.

A két szövetség oktatási szakemberei és a szakértői kör által megfogalmazott memorandum többek között azt kéri, hogy a II. osztályosok országos értékelésében kizárólag szóbeli szövegértési képességeket mérjenek, szorgalmazzák az V‒VIII. osztályos tanterv felülvizsgálatát annak érdekében, hogy az elvárt nyelvi szintek terén összhangban legyenek az elemi és a középiskolai szintek tanterveivel, a VIII. osztály végi országos értékelés írásbeli tételeinek nehézségi fokát a B1-es szinthez igazítsák, az új középiskolai tantervek szellemében sürgősen dolgozzanak ki új, kisebbségi érettségi vizsgatételmintákat stb. Rendkívül sürgősnek és fontosnak tartják a már közzétett, 2025-ös érettségi program felülvizsgálatát is.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »