Be sem kell csempészni, már Európában is készül a halálos szer

Egyre többen halnak meg Európában a kábítószer miatt. Többfajta drog egyre könnyebben hozzáférhető, sőt, már nem kell Dél-Amerikából csempészni az árut, mert vannak európai előállítóhelyek is. A börtönökben pedig olyan drogokat is találnak, amelyeket nem mutat ki a drogteszt.

A 2016-os adatok szerint az EU-s tagállamokban, Norvégiában és Törökországban összesen több mint kilencezren haltak meg kábítószer-túladagolásban. Ez már a negyedik olyan év, amikor nőtt az áldozatok száma, az esetek 84 százalékában opioidokat mutattak ki. Az idei uniós drogjelentés hatékonyabb hatósági fellépést sürget.

„A kábítószer-hozzáférhetőség továbbra is magas, és a kábítószer-termelés Európában növekszik. A kábítószer-probléma továbbra is fontos veszélyt jelent a polgárok és különösen a fiatalok egészségére és biztonságára nézve” – nyilatkozta Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság belügyekért felelős biztosa.

Hírdetés

A kábítószerek közül dinamikusan nő a kokain fogyasztása, amelyhez a szakemberek szerint könnyű hozzájutni, nem nőtt az ára, viszont sokkal tisztább anyagok jelentek meg az utcákon. 2016-ban több mint hetven tonna kokaint foglaltak le az EU területén. Ugyanakkor a legszélesebb körben használt tiltott drog a marihuána, amit tavaly 17 millió európai fiatal fogyasztott. Európa számára új kihívást jelent, hogy a tengerentúlon több helyen legalizálták a kannabiszt.

„Az Egyesült Államokban néhány helyen, ahol legalizálták a kannabisz rekreációs célú felhasználását, új termékek is megjelentek, például e-liquid, vagy ehető termékek, magas hatóanyag-tartalmú termékek, és úgy vélem, ez egy nagy kihívás lesz számunkra Európában. Ha ez a tendencia tovább terjed az Egyesült Államokban, vagy Kanadában, esetleg a jövőben Mexikóban, vagy Kolumbiában, szóval egyelőre nem tudjuk megmondani, hogyan fogja ez befolyásolni a kábítószerpiacot” – véli Alexis Goosdeel, az EU kábítószerügyi ügynökségének igazgatója.

A drogjelentés kitér a börtönben tapasztalt állapotokra is, a kábítószer nagy kihívást jelent a büntetés-végrehajtási szervezetek számára. Több drogfajta ugyanis már cseppfolyósítva és papírra vagy textilekre permetezve is becsempészhető, ráadásul a drogtesztek sem mutatják ki őket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »