Be lehet lesni a magyar Gripenek új otthonába

Be lehet lesni a magyar Gripenek új otthonába

Telepíthető repülőgép karbantartó és tároló állóhely: ez a hivatalos megnevezése azoknak a mobilhangároknak, melyek az MH Pápa Bázisrepülőtéren adnak otthont a Kecskemétről átmenetileg odaköltözött Gripeneknek.

A napokban mutatták be azokat az új mobil hangárokat, amelyek jelenleg a kecskeméti repülőtér felújítása miatt Pápára költözött Gripenek téli szálláshelyéül szolgálnak, később pedig bárhol védelmet nyújthatnak majd a honvédség gépeinek.

A mobil hangárok nemcsak az időjárás viszontagságaitól védik a repülőket, hanem kapcsolódó moduljaikkal biztosítják azok szakszerű karbantartását, a tartalék alkatrészek és a veszélyes anyagok tárolását, a földi támogató eszközök elhelyezését és működtetését. A hangárokat a svéd SAAB gyártotta.

Hírdetés

A létesítményeket 10-14 fő körülbelül 60 óra alatt tudja telepíteni – olvasható a honvedelem.hu oldalon. Érdekesség, hogy a hangár belső méretei változtathatóak, így akár más típusú repülőeszközök is tárolhatók benne.

A hivatalos átadáson Kilián Nándor dandártábornok elmondta: a hangárok részét képezik a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program haditechnikai modernizációs elemének, és nagyban segítik a Gripenek állagának megóvását.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »