Be kell zárni egy kaposvári iskolát, mert "jogellenesen különítette el a roma tanulókat"

Jövő szeptembertől, azaz a következő tanévben nem indulhat új elsős osztály a kaposvári Pécsi utcai iskolában a Pécsi Ítélőtábla csütörtöki jogerős döntése szerint, s az intézményt felmenő rendszerben – vagyis míg a jelenlegi osztályok nem végeznek – be kell zárni.

A grémium a felperes Esély a Hátrányos Helyzetű Gyerekekért Alapítvány által indított, úgynevezett szegregációs perben megállapította – egyetértve a kaposvári Törvényszék tavaly novemberi ítéletével –, hogy a megyei kormányhivatal a Pécsi utcai iskola körzethatárainak kijelölésekor "jogellenesen különítette el a roma tanulókat", s hogy az intézményt fenntartó Kaposvár, majd jogutóda, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 2013 januárjától mulasztásos jogsértést követett el, mivel nem szüntette meg az iskolában régóta fennálló állapotot.

Az ítélőtábla közleményéből az is kiderül, hogy a grémium kötelezte az alpereseket, szakértő bevonásával készítsenek tervet a "szegregáció" megszüntetésére. A másodfokú bíróság szerint a kialakult helyzeten csak az iskola bezárása segíthet, hogy ez ne okozzon problémát az oda járó gyerekeknek, így lehetővé tette, hogy a jelenlegi osztályok még a Pécsi utcában fejezhessék be általános iskolás tanulmányaikat. Viszont a következő tanévben már nem lehet új elsősöket beíratni.

– Teljesen elhibázottnak tartom a döntést – reagált a bírósági döntésre Szita Károly, Kaposvár polgármestere –, ugyanis az önkormányzat egyetlen szülőt sem kényszerít arra, hogy oda járassa a gyermekét. Arra kértem a jogászokat, hogy nyújtsanak be felülvizsgálati kérelmet.

(Sonline nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »