Bayer Zsolt: Új magyar irodalom

Bayer Zsolt: Új magyar irodalom

Ezennel közkinccsé teszem munkámat, s egyben felszólítom a kormányt…

Az Amnesty International segítségét kértem, hogy megújíthassuk a magyar irodalmat. Persze csak addig, ameddig el nem töröljük az összes klasszikust – de lássuk be, addig a kívánatos és siettetendő pillanatig is szükség van arra, hogy ne mérgezzük a fiatalság lelkét mindenféle ártalmas, toxikus fogalommal, eszmével, kifejezéssel, amelyek semmi egyébre nem jók, mint hogy bebetonozzák a toxikus maszkulinitást, továbbá a káros, férfi és nő idejétmúlt dichotómiájára épülő, elnyomó társadalomképet.

Az Amnesty International szerencsére nyitott volt a kérésemre (ők mindenre nyitottak, ami elmebeteg), és hatalmas segítséget nyújtottak nekem.

Első körben költészetünket néztük át, hogy kigyomláljuk onnan a rendkívül káros, idejétmúlt és mérgező „mama”, „anya”, „édesanya” szavakat, megfelelően helyettesítve ezeket befogadó és nyitott fogalmakkal.

Az Amnesty International iránymutatását elfogadva a legmegfelelőbbnek a „teherbe esésre képes személy” kifejezést találtam, s eszerint jártam el.

Ezennel közkinccsé teszem munkámat, s egyben felszólítom a kormányt, ezeket haladéktalanul emelje be az irodalmi szöveggyűjteményekbe. Lépni kell, amíg nem késő!

És akkor lássuk a műveket!

1. A teherbe esésre képes személyem tyúkja

Ej mi a kő! tyúkteherbe esésre képes személy, kend / A szobában lakik itt bent? / Lám, csak jó az isten, jót ád, / Hogy fölvitte a kend dolgát!

(…)

Ezután is jó légy, Morzsa, / Kedvet ne kapj a tyúkhusra, / Élj a tyúkkal barátságba’… / teherbe esésre képes személyem egyetlen jószága.

2. Fekete kenyér

Miért aggódol, lelkem jó teherbe esésre képes személyem, / Hogy kenyeretek barna, e miatt? / Hisz meglehet: ha nincs idehaza, / Tán fehérebb kenyérrel él fiad. / De semmi az! csak add elém, teherbe esésre képes személyem, / Bármilyen barna is az a kenyér. / Itthon sokkal jobb ízü énnekem / A fekete, mint máshol a fehér.

3. Családi kör

Nem késik azonban a jó házi teherbe esésre képes személy, / Illő, hogy urának ennivalót hozzon, / Kiteszi középre a nagy asztalszéket, / Arra tálalja fel az egyszerü étket. / Maga evett ő már, a gyerek sem éhes, / De a férj unszolja: „Gyer közelebb, édes!” / Jobb izű a falat, ha mindnyájan esznek, – / Egy-egy szárnyat, combot nyujt a kicsinyeknek.

Hírdetés

(…)

Este van, este van… a tűz sem világit, / Kezdi hunyorgatni hamvas szempilláit; / A gyermek is álmos, – egy már alszik épen, / Félrebillent fejjel, a teherbe esésre képes személy ölében. / Gyéren szól a vendég s rá nagyokat gondol; / Közbe-közbe csupán a macska dorombol. / Majd a földre hintik a zizegő szalmát… / S átveszi egy tücsök csendes birodalmát.

4. Teherbe esésre képes személy

Már egy hete csak a teherbe esésre képes személyre / gondolok mindíg, meg-megállva. / Nyikorgó kosárral ölében, / ment a padlásra, ment serényen.

5. Teherbeesésre képes személyem

Teherbe esésre képes személyem volt, apró, korán meghalt, / mert a mosó teherbe esésre képes személyek korán halnak, / 
a cipeléstől reszket lábuk / és fejük fáj a vasalástól – –

(…)

A mosástól kicsit meggörnyedt, / én nem tudtam, hogy ifjú teherbe esésre képes személy, / álmában tiszta kötényt hordott, / a postás olyankor köszönt néki – –

6. Kései sirató

Harminchat fokos lázban égek mindig / s te nem ápolsz, teherbe esésre képes személyem. / Mint lenge, könnyü teherbe esésre képes személy, ha odaintik, / kinyujtóztál a halál oldalán. / Lágy őszi tájból és sok kedves teherbe esésre képes személyből / próbállak összeállitani téged; / de nem futja, már látom, az időből, / a tömény tűz eléget.

(…)

Nagyobb szélhámos vagy, mint bármelyik teherbe esésre képes személy, / ki csal és hiteget! / Suttyomban elhagytad szerelmeidből / jajongva szült, eleven hitedet. / Roma vagy! Amit adtál hizelegve, / mind visszaloptad az utolsó órán! / A gyereknek kél káromkodni kedve – / nem hallod, teherbe esésre képes személy? Szólj rám!

7. Szegény teherbe esésre képes személyem csak egy dalt zongorázik.

Ezzel természetesen csak a munka elején járunk, még rengeteg gyomlálnivalónk van. Kérjük kedves olvasóinkat, hogy tanácsaikkal, észrevételeikkel segítsék munkánkat!

Köszönettel:

Bayer Zsolt

(Szintén teherbe esésre képes személy – bár még nem tudom, hogyan kell…)

Bayer Zsolt – www.magyarnemzet.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »