Bayer Zsolt: Rossz sejtelmeink erősödnek…

Bayer Zsolt: Rossz sejtelmeink erősödnek…

Semmi sem fejeződött be, épp ellenkezőleg, még csak most kezdődik a történet

– reagált a francia kulturális miniszter, Franck Riester keddi kijelentésére Benjamin Mouton, aki a székesegyház főépítésze volt 2013-ig. A politikus ugyanis bejelentette, az épület szerkezetét sikerült megóvni a lángoktól.

Az eset után azonnal azt kommunikálták a hivatalos szervek, hogy a tűzvész baleset következménye volt, az 50 fős nyomozó bizottság is ebből indul ki tevékenysége során. Ugyanakkor nem mindenki gondolja úgy, hogy szerencsétlen véletlen volt csupán a katasztrófa. Az ex-főépítész, Benjamin Mouton az egyikük.

A FŐÉPÍTÉSZ SZKEPTIKUS

Rögtön Reistner bejelentése után, miszerint az épület megmenekült, Macron pedig bejelentette a székesegyház újraépítését, Mouton megfogalmazta aggályait. Az ex-főépítész ugyan még nem járt az épület maradványai között, ugyanakkor aggódik, az oltás közben használt víz által okozott károk miatt. Azt is mondta, hogy a víz akár az épület szerkezetét is megrongálhatta, mivel a tűz és az oltás óriási hősokkot jelenthetett a köveknek. Szintén veszélyesnek tartja, hogy a tetőt tartó boltívek nélkül a falak stabilitása is csökkenhetett. Ezért nem túl bizakodó az újjáépítés sikerességében.

Ugyanakkor nem csak ez aggasztja az egykori főépítészt, szerinte nem lehetséges, hogy komoly hőhatás nélkül alakuljon ki egy ekkora tűzvész.

40 éves pályafutásom alatt soha nem tapasztaltam ilyen tüzet

– mondta Mouton, aki úgy vélte, hogy a katedrálisban kialakított tűzvédelem a legmagasabb szinten volt.

Hírdetés

Hozzátette azt is, hogy a tetőszerkezetet teljesen lefedte egy tűzbiztonsági rendszer, amelyben több ponton elhelyeztek biztosítóberendezéseket. Ezek azonnal lekapcsolnak, ha valahol zárlatot érzékelnek, így teljességgel kizártnak tartja, hogy elektromos eredetű lenne a katasztrófa oka. Ráadásul a tetőszerkezet tölgyfából készült, ami rendkívül ellenálló fafajta.

Az elején valódi fűtőterhelést vesz igénybe egy ilyen katasztrófa előidézése. A tölgy különösen ellenálló fa

– mondta Mouton.

Így tehát a tűz oka egyelőre rejtély marad, azonban az egykori főépítész szavai alapján már nem elképzelhetetlen az “idegenkezűség” azaz a nyomozóknak érdemes lehetne utánajárniuk, hogy volt-e valakinek motivációja arra, hogy felgyújtsa az épületet.

EGYSZER MÁR FEL AKARTÁK GYÚJTANI A NOTRE-DAME-OT

2016 szeptemberében egy Inès Madani nevű nőt vettek őrizetbe a hatóságok a székesegyház előtt. Madani nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, járt már bíróságon terrorszervezet szervezéséért, akkor azonban megúszta felfüggesztett börtönbüntetéssel. 2016-ban azért tartóztatták le, mert egy Peugeot 206-ost rakott tele gázpalackokkal és ezt felgyújtva akarta romba dönteni Párizs ikonikus székesegyházát.

Forrás: pestisracok.hu

Forrás: Bádog – Bayer Zsolt blogja

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »