Bayer Zsolt: Rekviem egy magyar katonatemetőért

Bayer Zsolt: Rekviem egy magyar katonatemetőért

Tisztelt Médiaorgánumok!

Azért fordulok Önökhöz mert a kialakult kilátástalan helyzetben aligha segíthet bármi a nyilvánosságon kívül!

Röviden arról van szó, hogy a Hargita megyével Határos Bákó megyében lévő Dormánfalva (Darmenesti) önkormányzata valamilyen fondorlatos módon a Bákó megyei Darmanesti város birtokába vette a Hargita megye területén fekvő Úz-völgyi magyar katonatemetőt, abba román kereszteket és román I.-II. világháborús emlékművet állított, állami közpénzből, felújítás címszó alatt! Az említett emlékművet, nagyszabású, katonai felvonulással és tiszteletadással is megerősített ünnepség keretén belül készülnek felavatni 2019. május 17-én és ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az erdélyi magyarság számára az Úz-völgyi katonatemető, nemzeti ellenállásunk, megmaradásunk egyik utolsó jelképe végleg elveszik!

Mi erdélyi magyarok most már megszoktuk, hogy üldözik a zászlóinkat, iskoláinkat, egyetemeinket, feliratainkat. Lassan megszokjuk azt is, hogy börtönbe zárják politikai aktivistáinkat! Most eljött az idő, hogy elveszik még a temetőinket, műemlékeinket is és aztán mi következik? Jöhet a kitelepítés vagy a koncentrációs tábor ???? …. ?

Ha ebben az ügyben lehet még valamit tenni akkor azt a nyilvánosság segítségével lehet hiszen államközi egyezmény is kötelezte volna Romániát, hogy a magyar féllel egyeztessen a temető módosítása, mi több, kisajátítása előtt! Az illetékes Hargita megyei hatóságok t.i. a Csíkszentmártoni önkormányzat és Hargita megyei tanács minden tőle telhetőt megtett és jogi, illetve diplomáciai (nemzeti és nemzetközi) úton is próbálta megmenteni az Úz völgyi, zarándokhellyé magasztosult, magyar katonatemetőt de mindeddig fáradozásaikat nem koronázta siker és a temetőben már ott virítanak a román keresztek és emlékmű melyeket, valószínűleg tudatában annak, hogy milyen aljas cselekedetet követnek el, rekordsebességgel állítottak fel, vélhetően, a Darmanesti-i önkormányzat és Bákó megye hatóságai ráadásul közpénzből nyilvános pályázati kiírás által!

Néhány érdekes észrevétel:

1. A Seap pályázat leadási határideje 2018. dec 21-e volt, ami megelőzte a tanácshatározatot amivel az Darmanesti-i önkormányzat birtokába vette a temetőt.
2. Tanácshatározat: 2019. március 3. – ez még keddig benne van a 30 napban és megtámadható. Csak valaki(k), szervezet/személy ezt meg kellene tegye. Amíg ez a határidő nem jár le, elvileg nem adható ki urbanisztikai engedély.
3. A munkálatnak van-e urbanisztikai engedélye, építkezési engedélye? Ha ezek nélkül, ráadásul márc. 29. előtt dolgoztak az teljesen törvénytelen kellene legyen.
4. Hargita megyéhez tartozik-e még mindig a terület vagy már hivatalosan is megtörtént a megyehatár módosítás?
5. Nem utolsó sorban majdnem hihetetlen, hogy 200.000 Ron-összeget emésztett volna fel 1 db. ortodox betonkereszt és mintegy 40 db. betonból öntött kereszt felállítása!
Ezek mind olyan kérdések melyeknek egy ügyes oknyomozó riporter utána járhat fényt derítve az igazságra!

Hírdetés

Bizalmas forrásból tudjuk, hogy a román hadügyminisztérium tagadja, hogy tudomása lenne a temető elrablásáról miközben a Bákó megyei hatóságok a hadügyminisztériumra hivatkoznak továbbá a magyar diplomáciai gépezet is foglakozik az üggyel de mindeddig eredménytelenül az óra pedig ketyeg, az avató ünnepség közeledik.

Minden esetre arra kérem Önöket, hogy hivatásukhoz hűen, hozzák minél szélesebb hazai és nemzetközi nyilvánosságra a történteket! Tegyék meg akkor is ha az Úz-völgyi temető talán egy újabb, sokadik, végleg elveszett bástya marad az erdélyi magyarság számára de ha már pusztulásra vagyunk ítélve legalább ne némán, birka módra távozzunk a Kárpát-medence ezen sarkából melyet őseink ezer éven át védelmeztek!

Köszönettel:

JKI

Forrás: Bádog – Bayer Zsolt blogja

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »