Bayer Zsolt: Levél Kanadából

Bayer Zsolt: Levél Kanadából

Tegnap volt „rememberance day”, magyarul „hősök napja”. A hőseink, a még élők előtt tisztelgünk és az elesett katonákra emlékezünk ezen a napon. Ilyenkor kis pipacs kitűzőket árulnak szerte az országban, és a pénz a veteránok megsegítésére megy. A pipacs jelképezi az elesett katonák vérét, a reményt, és a jövőbe vetett hitet. Az első világháborúban, az aknákkal, sárral és vérrel borított flamand harcmezőkön nem nőtt semmi más, csak pipacs!

Van nálunk egy legendás tévés személyiség, sportriporter; a 85 éves Don Cherry, aki megjegyezte most egy sportműsora során, hogy az újonnan érkezett kanadaiak nem igazán viselik a pipacsot, ami azt jelenti, hogy nem érdekli őket a „remembarence day”, vagyis a kanadai hősök, elesett katonák sorsa. Don Cherry-t azonnal kirúgták a Sportsnet tévétől, ezért a mondatáért:

“You people … you love our way of life, you love our milk and honey, at least you can pay a couple bucks for a poppy or something like that,” Cherry said Saturday. “These guys paid for your way of life that you enjoy in Canada, these guys paid the biggest price.”

Ez durván azt jelenti: Ti emberek, imádjátok a mi jólétünket, ezt a tejjel mézzel folyó kánaánt, de legalább pár dolcsit fizethetnétek azért a pipacsért, vagy valami ilyesmi… Ezek a „srácok” fizettek azért a jólétért, amit ti most élveztek Kanadában, ezek a „srácok” fizették a legnagyobb árat!”

Érdekes még, hogy az egyik cikkben olvastam egy történészről, bizonyos Steven Purewal-ról, aki az első világháborúban részt vett, kanadai indián (őslakos native) katonák háborús részvételét kutatja. Don Cherry kirúgásán ő is kiakadt, s hogy miért?

Mert szerinte ez nem oldja meg azt a problémát, hogy a fiataljainknak igenis meg kell tanulniuk, hogy mi történt a háborúkban. Nevezetesen azt, hogy ott a legkülönbözőbb nációk harcoltak együtt s haltak meg a hazáért.  Tehát; mindenkinek kötelessége fejet hajtani a hősök előtt!

Hírdetés

“Firings and apologies don’t always work, because what they don’t do is tell the whole story…. What we need to be telling Canadians is that many, many diverse communities fought in the Great War and the Second World War. Without their contributions, we wouldn’t have the freedoms we have today.”

Ez ugye pont azt jelenti, hogy valakinek a kirúgása nem old meg semmit, a kanadai iskolákban igenis tudatosítani kellene mindenkiben, hogy emlékezni a kanadai hősökre, nem csak bizonyos bőrszín kötelessége, hanem minden kanadaié, az összes itt élő nációé.

Kvázi, igaza van Don Cherrynek, az újonnan érkezetteknek fogalmuk sincs mi ez a pipacs, és miért fontos. Tisztelet a kivételeknek!

Forrás: Bádog – Bayer Zsolt – blogja

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »