Bayer Zsolt: Levél

Bayer Zsolt: Levél

„Kedves Zsolt ! A minap – a német Bayer gyár kapcsán – szó volt a Paláverben a gyógyszerekről. Ezzel a témával, sok oldalról megvilágítva, bővebben kellene foglakozni. Ha tetszik, támadást kell indítani, pl. a termékek agresszív, erőszakos reklámozása, sokszor árengedményes kereskedelme, stb. ellen. Ebben a szférában pl. tűrhetetlen az „árúkapcsolás” Magam láttam egy 8. ker.i patikában: ha vesz egy körömgomba elleni szert, akkor  kedvezményesen vehet még 2 db. Pan…. fájdalomcsillapítót is. (orvostól tudom, ez olykor szükséges, de a legkártékonyabb szerek egyike) Ez tűrhetetlen !  Kereskedőként, tapasztalatból tudom, hogy a hülye magyar (p.s.) mindenre ugrik ami akciós (pl. adjunk mindenféle vackokat csecsemőknek „már fél éves kortól” mert most 30%-al olcsóbb) A patika, a gyógyszerészet soha nem volt a hagyományos értelemben „kereskedelem” Ma, mindegy miből, csak adjunk el minél többet, hogy jöjjön a profit. Nem ! A gyógyszerészet „szolgáltatás” humánszolgáltatás, „testvérszakmája” az orvoslásnak.

A szó legszebb, legnemesebb értelmében. Segítés, segítség a beteg embereknek és nem piszkos rábeszélés a minél több vásárlásra. Íme egy „ékes” példa. Néhány éve, hasmenés okán (nem vagyok ilyen típus, bocs’ – talán életemben össz. volt 3-4 eset) patikába mentem. Egy kis táblára volt kasírozva egyetlen kapszula, (ha jól emlékszem Imodium ?) azt mondták ez jó, egy elég. Tényleg így volt. Nemrégiben a családban kellett, megyek a patikába, u. abból már 10 db van egy táblán horribilis árért. „Ma már csak így gyártja a gyár” mondja a patikus. De, mondom minek ennyi, mikor ez igen hatásos szer, nekem pl. ez a 10 db.150 évre elég lenne. Sajnáljuk … Gyerekkoromban, Makón, Anyánk elküldött a sarki patikába: hozzál két „kombináltport” és két Kalmopyrint. Kivették az üvegcséből selyempapírba csomagolták –  nesze. Ma, a higiénikus fóliás táblát nem lehetne ollóval szelni ? A Bayer pl. áttért a korábbi praktikus, könnyen bontható csomagolásról, és drága díszdobozba rakja Asp.- ját, amiről egy gyengébb kéz nem tudja az alufóliát lecsavarni. Kés vagy balta kell hozzá. Drága (amit a beteg fizet meg) energiapazarló, környezetszennyező, stb.stb. Ár ! A „szívesek” Asp PR.-je 2000 ft, más gyártmányból u. ez a hatású 500 ft. Szóval foglalkozni kellene a fentiekkel sajtóban is, és talán majd Kásler min. úrnak is lesz valamikor ideje ezt az ügyet elővenni. (Neki is elküldöm rövid levélkémet) Túl mindenen, a felesleges gyógyszerszedés/szedetés káros hatása (i) beláthatatlanok. 

Üdv. K. S.

Hírdetés

P.s.: iróniával, sőt öniróniával: a görög és római mitológiában Hermész és Mercuriusz voltak a csavargók, útonállók, rablók és a kereskedők istenei. Tehát nagyjából egy csapat vagyunk. Ha engedik, ha lehet, ha nem koppintanak az orrunkra… Persze mindent lehet tisztességesen csinálni. Ezt is.  Akció ? – ha minden akciós egy multinál, akkor már semmi nem az, de ez a szó elég az ostobáknak és rohannak. A trükk pedig : felemelem az árat 30%-al, abból – reklámozva engedek 20-at, máris tízzel több jön be mint az eredeti áram volt. Vagy a nyáron dupla áron forgalmazott (majd megmaradt) cuccot ősszel 80 %-al olcsóbban adom el és viszik mint a cukrot, engem a „szegény kereskedőt” meg még sajnálnak is, hogy „ráfizetek”. Hidd el,  a „vevőlélektanra” bátram lehet építeni. No, üdv. K.S.”         

Forrás: Bádog – Bayer Zsolt blogja

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »