Bayer Zsolt: Bezzegsvédország

Bayer Zsolt: Bezzegsvédország

DÖNTÉS: A 80 ÉV FELETTI IDŐS EMBEREKNEK NINCS INTENZÍV ELLÁTÁS

A 80 éves kort meghaladó koronavírusos betegek a most elterjedt nagyméretű járvány során nem kapnak intenzív ellátást a Karolinska Egyetemi Kórházban, Svédországban. Ugyanez érvényes a 60 év feletti, többféle krónikus betegségben szenvedőkre, egy az Aftonbladet által birtokolt dokumentum szerint.

A dokumentum bemutatja, kik azok a betegek, akik a COVID-járvány miatt krízishelyzetben lévő Stokcholmban háttérbe kerülnek. Egyes vélemények szerint ez akkor fordulhat elő, amikor már nagyon nagy hiány van a betegágyakban. Az intenzív ellátást igénylők száma megnövekedett, de a helyek száma is, mondja Björn Eriksson, a Stockholm megye egészségügyi- és betegellátásért felelős igazgatója.

A stockholmi Karolinska Egyetemi Kórház felelős orvosa egy dokumentumot kapott, mely segítséget nyújt számára, hogyan véleményezze, mely betegek kaphatnak ellátást az intenzív osztályon (IVA) a coronakrízis ideje alatt. A dokumentum szerint, melyet az Aftonbladet teljes egészében nyilvánosságra hozott, 80 feletti „biológiai korban” lévő embereket más osztályokra kell átvinni.

A 60 év feletti, „maximum két szervet érintő jelentős klinikai betegségben szenvedők” ugyancsak nem részesülhetnek a coronakrízis alatt intenzív ellátásban. Ilyenek például a komoly vese-, tüdő- és szív betegségben szenvedők. Egy az Aftonbladetnek küldött email levélben azt közli a Karolinska Egyetemi Kórház, hogy ők az egészségügyi hivatal által kiadott szabályokat és rangsorolási elveket követik. „Az orvosi rangsorolás mindig a betegnek azon prognózisából indul ki, mennyire van esélye az intenzív kezelés alkalmazása során a gyógyulásra.

Nem tesszük ki betegeinket egy nagyon kemény orvosi kezelésnek, csak akkor, ha a beteg gyógyulási lehetőségei ezt indokolják.” „Még nem tartunk itt” Björn Eriksson, Stockholm megye egészségügyi- és betegellátásért felelős igazgatója utal arra, hogy ezeknek a szigorításoknak a bevezetését a jelen helyzet követelte meg.

Hírdetés

Elmondja azt is, hogy mindezt csak akkor kell követni, „ha abszolút hiány jelentkezik a betegágyak tekintetében.” Ma több mint 300 intenzív ellátásra alkalmas betegággyal rendelkezünk és Nagycsütörtök reggelére ebből 79 üresen áll.

Tehát nem volt még eddig ok arra, hogy általánosságban bevezessük azokat a durva rangsorolási elveket, melyeket az egészségügyi hatóság előírt, mondja Björn Eriksson Stockholm megye egészségügyért és betegellátásért felelős igazgatója.

Bayer Zsolt

Bádog – Bayer Zsolt blogja

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »