Bayer Zsolt: A sztrapacska nem robban

Bayer Zsolt: A sztrapacska nem robban

Legalább ne hazudozzatok, világos?

Előbb nézzük a hírt.

„„Egyes szlovákiai politikusok is harcolnak az Oroszország elleni szankciók ellen, a magyar kormány pedig nagyszabású kampányt indított, amelyben azt állítják, hogy a szankciók jobban ártanak Európának, mint Oroszországnak, és ha a szankciókat feloldanák vagy enyhítenék, az infláció is azonnal enyhülne. Mit szól ezekhez az érvekhez?

Úgy gondolom, hogy ezek az érvek teljesen elhibázottak. Ezek az érvek mintha a Kreml kézikönyvéből származnának. Az érvek, amelyeket a magyar kormánytól hallunk, gyakran megegyeznek azokkal, amelyeket a Kreml propagandája használ az információs háborújában. Én ezt nem értem. Ezek a szankciók semmiképpen sem károsabbak Európa számára. Egyesek még azt is mondják, hogy Oroszországnak segítenek – ha ez igaz lenne, Oroszország nem lázadozna ellenük. Magyarország ezzel a nézettel egyedül van az Európai Unióban, és teljesen elszigetelődött a többi nyugati szövetségesétől.

Ön is beszélt arról a múltban, hogy a V4-eken belül a fő ellentmondást Magyarország Oroszországhoz való viszonya okozta. Ez az egyetlen probléma a V4-ben?

Hírdetés

Nem ez az egyetlen probléma. A probléma már akkor felmerült, amikor Magyarország 2014 körül elkezdte a V4-eket egyfajta politikai eszközként használni az Európai Unión belül. „Mi mások vagyunk”, „mi vagyunk a jobb Európa” – a magyar elnökségnek volt egy videója is arról, hogy mi mennyire különlegesek vagyunk. Én már akkor is azt mondtam, hogy mi elsősorban az Európai Unió részei vagyunk. Már akkor is kezdtük nehezményezni, hogy a V4-eket a másság szigeteként ábrázolták Európában.

Szlovákia és valószínűleg a Cseh Köztársaság számára is a V4 elsősorban a regionális együttműködés eszköze, de abban az értelemben, hogy egy erős Európában vagyunk érdekeltek.

Ezt azonban figyelmen kívül is hagyhatnánk. Ma az Ukrajnához való viszonyulás az erősen megosztó elem. Korábban a V4-et sokan V2+2-nek tekintették, de ma már inkább V3+1 lett belőle. Magyarország azonban már a háború előtt is másképp viszonyult Ukrajnához; a NATO-n belül az egyetlen olyan ország volt, amely szisztematikusan blokkolta a párbeszédet Ukrajnával.”

Olvasható itt:

Nem mennék bele a részletekbe, a lényeg, hogy a szlovák külügyminiszter összes mondandója egy nagy rakás szar, és köszönő viszonyban sincs a valósággal. Csak egy apróság még: Amikor Magyarország és a magyar miniszterelnök kiharcolta Brüsszelben, hogy pl. az olajra vonatkozó szankciók alól mentességet kapjunk, és ennek Szlovákia is a haszonélvezője lett, nos, akkor a szlovákok Brüsszelben nem vitézkedtek a vita során, inkább lapítottak, mint szar a fűben. Aztán hazamentek, és élvezték a mentességet. Így is lehet, persze. Úgy látszik, nem csak a puliszka, de a sztrapacska sem robban. Ok. De akkor legalább ne hazudozzatok, világos?

Ja! Most látom! A magyar külügy helyre is tette a dolgot, nagyon helyes!


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »