Bayer-ügy: egy DVD vezetett a jelöléshez?

„Az én szemszögemből Bayer Zsoltnak nem kell visszaadnia a kitüntetését, de én nem olvastam a publicisztikáit, csak a Gulag-témával kapcsolatos dolgokra figyeltem” – nyilatkozta a Népszabadságnak Pintér Jolán, aki változatlanul kitart amellett, hogy a Magyar Hírlap publicistája viszonylag korán kutatásokat végzett a Gulag-témakörben, így megérdemli a lovagkeresztet.

A lap kérdésére a GULÁG-okban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány elnökhelyettese visszautasította a feltételezést, hogy a politika közeléből esetleg bárki sugallta volna, hogy Bayert javasolja az állami kitüntetésre.

Pintér egyébként úgy érzi, „túl nagy a vihar” Bayer kitüntetése körül. Most először javasolta kitüntetésre az újságírót, ez pedig úgy jutott az eszébe, hogy éppen háttérfilmet keresett az aktuális koszorúzáshoz, amikor egy Echo tv-s DVD-t talált Bayer Zsolt műsorával a Gulagokról. Az alapítványi alelnök megerősítette, hogy a kitüntetésről nem egyeztetett senkivel, az alapítvány elnökével, Stark Tamással sem, ám teljes jogú képviselője az alapítványnak, így jogszerűen járt el.

Hírdetés

„De most úgy gondolom, hogy ez morálisan nem volt helyes, és ezt már meg is beszéltük“ – tette hozzá. „Emiatt ostorozom is magam, de saját magam felé nincs lelkiismeretfurdalásom, mert aki beszél a Gulagról és ráirányítja a figyelmet az ott történt sorstragédiákra, borzalmakra, az számomra mindennél többet ér.”

Stark Tamás történész korábban azt mondta, nem tudott Bayer Zsolt publicista jelöléséről, és ellenzi is a publicista kitüntetését annak rasszista hangvételű cikkei miatt, valamint azért is, mert azt az orosz rendszert támogatja, amely nem képes szembenézni az embereket Gulagra hurcoló múltjával.

Bayer nem adja vissza

Mint ismeretes, Bayer Zsolt a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át augusztus 20-a alkalmából Lázár Jánostól, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől (a hivatalos indoklást itt olvashatja). A Magyar Hírlap publicistájának kitüntetése miatt sok állami díjazott döntött úgy, hogy visszaküldi az államfőnek a korábban kapott elismerést. Bayer Zsolt azonban közölte: nem adja vissza a kitüntetést, és nem érti azokat, akik így tesznek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »