Bayer belépett, és kiürült a terem

Bayer belépett, és kiürült a terem

Kitüntetés-visszaadási hullámot indított be Bayer Zsolt állami elismerése. A most elhatárolódók nem tudnak közösséget vállalni a trágár kirohanásoktól és dehumanizáló megnyilvánulásoktól sem ódzkodó Bayer Zsolttal.

Folyamatosan bővül azok listája, akik Bayer Zsolt lovagkeresztje miatt a saját kitüntetésük visszaadásáról határoztak. Mint lapunk megtudta, a korábbi elhatárolódók után az ELTE Társadalomtudományi Karának munkatársai is levélben kérték Áder Jánost: törölje őket a díjazottak sorából. „Örömmel és büszkeséggel töltött el bennünket, hogy az elmúlt évtizedben a Magyar Köztársaság elnöke a legkülönfélébb területeken kifejtett munkásságunk elismeréseként a MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND LOVAGKERESZTJE kitüntetést adományozott számunkra. Bayer Zsolt kitüntetése ezen öröm és büszkeség átélését lehetetlenné tette” – írták levelükben az aláírók, azaz Darvas Ágnes, Fokasz Nikosz, Hegyesi Gábor, Somlai Péter, Székelyi Mária és Tausz Katalin.

Lázár helyes dolognak tartja

További tizenkilencen adták vissza eddig az elismerésüket amiatt, hogy augusztus 20-a alkalmából a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki Bayer Zsolt újságírót, a Magyar Hírlap publicistáját Lázár János miniszter. A Miniszterelnökség a 444 kérdésére azzal indokolta a lépést: „a Gulágokban elpusztultak emlékét őrző közösség indítványozása alapján, Bayer Zsolt, számos nemzeti ügy feltárása, illetve képviselete terén, különösen a GULAG rabtelepein fogvatartottak sorsának és az erdélyi magyarság életének hiteles és méltó bemutatása tekintetében végzett újságírói tevékenysége elismeréseként kapta megérdemelten a Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetését.” Lázár János pedig az RTL Klub Híradójának mondta el: mindenkinek a pályafutását lehet kritikával illetni, de ő személyesen úgy gondolja, Bayer munkásságában sokkal több az elismerésreméltó, mint a hiba. „Ezért a kitüntetést helyes dolognak tartom” – tette hozzá a miniszter.

Sokan viszont másként gondolják: a kisebbségi jogok korábbi országgyűlési biztosa, Kaltenbach Jenő már pénteken a 2005-ben kapott Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjének visszaadását jelentette be. Szerinte Bayer képében olyan embert jutalmaztak, „aki tevékenységével minden jóérzésű ember megvetését váltotta ki az elmúlt években.” Így döntött Kenyeres István vegyészmérnök, biotechnikus is, aki egyenesen „féregnek” nevezte Bayert.

A 2009-es lovagkeresztes Tóth Bálint matematikus, illetve Rózsa Péter újságíró sem tart igényt a továbbiakban az állam elismerésére. A Magyar Televízió korábbi műsorvezetője, a Klubrádió munkatársa úgy látta: egy országban, de nem egy világban él Bayerrel.

Az elhatárolódás mellett döntött még többek közt Krausz Tamás történész, Polgár András üzletember és Galkó Balázs színész is. Utóbbi 2011 március 15-én vette át a lovagkeresztet. Visszaadta díját Heisler András, Felcsuti Péter és Polónyi István is.

Schmidt: Bayer egy keresztes lovag

Nem mindenkit zavart azért Bayer kitüntetése: a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Schmidt Mária keresztes lovagnak nevezte Bayert, „aki nem engedi, hogy értékeinket, hagyományainkat, érzéseinket és józan eszünket elveszítsük!” Megírta a Magyar Hírlap korábbi főszerkesztője, a Pesti Srácok lapigazgatója, Stefka István is: ő ugyan nem adja vissza a kitüntetését.

A Mazsihisz ugyanakkor humorosra vette a reakciót: mint írta, a kormány valószínűleg észrevette, hogy Bayer sikertelen és rosszkedvű, ezért derűre próbálta hangolni valami „pénzbe nem kerülő figyelmességgel.” „A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ezért tudatni szeretné, támogatja a kormányzat pedagógiai erőfeszítéseit” – ironizált a szervezet.

Levélben kerestük a Miniszterelnökséget és Bayer Zsoltot is, mit gondolnak a visszaadási hullámról, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »