Bátor ukrán

Andrej (Andrij) Baumejszter neves ukrán katolikus teológus, filozófus, videóblogger legutóbbi megszólalása rendkívüli bátorságról tanúskodik.

Baumejszter képes volt azt mondani, hogy a mai ukrajnai oroszellenes kulturális hadjárat teljesen ugyanaz, mint a nyugati progresszívista cancel culture.

Baumejszter egyébként az orosz-ukrán viszályban teljes mértékben az ukrán oldalt támogatja. Azaz itt nem valamiféle oroszbarát szimpatizánsról van szó.

Ami pedig az általános orosz-ukrán kulturális narratívát illeti, Baumejszter egyik fő értelmezést se követi,

  • se az ukránt: hogy az ukrán nép civilizált európai nemzet, míg az orosz meg félvad mongol-tatár ázsiai jöttment agresszív banda,
  • se az oroszt: hogy van valamiféle különleges orosz út, melynek feladata megmenteni a vesztébe rohanó, elfajzott Európát, s általában a világot;

ő egy harmadik álláspont hirdet, mely szerint:

Hírdetés

  • mind az orosz, mind az ukrán európai, nyugati nép, s a megoldás, hogy mindkét oldal “szélsőségesei” felhagyjanak nézeteikkel, majd egész Európa visszatérjen keresztény gyökereihez, benne mind az oroszokkal, mind az ukránokkal.

Baumejsztert egyébként évek óta ismerem, jóval az orosz-ukrán háború előttről. Annak idején úgy jutottam el hozzá, hogy közepkori filozófiatörténeti előadássorozata nagyon tetszett, aminek hatására elkezdtem követni egyéb tevékenységét is.

Természetesen se vallásilag, se politikailag nem értek egyet vele. Baumejszter kb. olyan, mint egy mai mérsékelt fideszes, aki máig abban hisz, hogy létezik egyfajta megbújó keresztény nyugat, melyet most elnyom ugyan egy agresszív, ateista, baloldali, progresszívista eszme, de ez csak külső erő az európaisághoz képest, s Európa rendelkezik a megfelelő képességekkel, hogy ezt a külső erőt levesse magáról. Én mindebben Alekszandr Duginnal értek egyet, Baumejszter legnagyobb orosz ellentétjéval.

De mint mondtam sokszor, itt a nem egyetértés nem számít, a bátorsága mindenképpen értékelendő, ráadásul most egy olyan kérdésben, amiben történetesen még egyet is értek vele.

Baumejszter nevének oka: ősei a XVIII. században Oroszországba betelepedett németek. Csak azért mondom, mert időnként le szokták őt zsidózni, miközben nem az. Most ez biztosan be is fog ismét következni ukrán nacionalista körök részéről.

Remélem nem esik baja. Mert azért lássuk be: ilyen szöveget elmondani manapság Kijevben élve nem egy életbiztosítás.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »