Bassam Tibi szaván vitázik egész Németország

Bassam Tibi szaván vitázik egész Németország

Másfél évvel első virágzása után újra a viták középpontjában áll Németországban a Leitkultur, vagyis a vezető, irányadó kultúra, más megfogalmazások szerint alapkultúra fogalma. Míg ezt a koalíciós pártok nagyobbika, a CDU programjának hangsúlyos részévé szeretné tenni, a Zöldek nyíltan támadják, a szociáldemokraták (SPD) pedig rosszallással tekintenek rá. A fogalomról az olvasónak egy másik „kultúra” is beugorhat, mégpedig a mostanáig sokat hallott, Angela Merkellel és menekültpolitikájával összeforrott, legalábbis vegyes fogadtatású Willkommenskultur. De talán nem véletlen, hogy a CDU épp a menekültválság sokkoló hullámainak elcsendesedésével, egyúttal a parlamenti választások előtt szűk egy évvel kezdi el az áthangolást a befogadás-központúságról a nyugati értékek egységes tiszteletére, a közmegegyezésen alapuló viselkedésminták gyakorlására. A fogalom az ezredfordulón már felszínre került Németországban, mégpedig a CDU-t azóta már maga mögött hagyó Friedrich Merz egykori frakcióvezető jóvoltából, de akkor a politikai korrektség jegyében elvetették.

Egyesek számára a vezető (Leiter, Führer) szó okán gyanús áthallásai vannak a fogalomnak, holott egy 1962 óta Németországban élő szír társadalomtudós, egyetemi professzor használta először. A göttingeni egyetem tanára, Bassam Tibi úgy képzelte el a nyugati demokráciákat és persze Németországot, hogy bennük kulturálisan sokszínű, de konszenzuson alapuló liberális demokráciák működnek. Az alapvető értékeket – mint a jogegyenlőség, az alapvető egyéni és közösségi jogok, az állam és egyház szétválasztása – jó esetben mindenki mint közös nevezőt fogadja el, egyfajta alapként, magkultúraként. De épp az ezredfordulón merült fel először, hogy a bevándorlás és sikeres integráció feltétele az, ha a messziről jöttek nemcsak megérkeznek valahova, hanem be is épülnek és részévé válnak a társadalomnak. Következésképpen eszmei szinten is kell hogy legyen valami, amihez asszimilálódnak. Nem történt más, csak a CDU ezúttal felkarolta az ideát.

Hírdetés

Mint azt lapunknak Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviselet-vezetője elmondta, a Leitkultur fogalma igazán sosem került partvonalra a pártban. A fogalom aktualitását a jelenlegi körülmények adják, az, hogy időközben sokkal összetettebbé vált a világ, az embereknek ezért világos orientációra, iránytűre van szükségük. A vezető kultúra egyszersmind együttélést és együtt cselekvést jelent. Kérdésünkre, hogy a multikulturális Németországban mennyire lehet egységes iránytűt adni az emberek kezébe, a CDU háttérintézményének magyarországi irodavezetője úgy válaszolt, a CDU még ma is néppárt, nem pedig egytémájú tömörülés, mint például a Kalózpárt vagy a bevándorlásellenes AfD. A kereszténydemokraták ma is képesek választ adni a szociális piacgazdaság kihívásaira, egyszersmind meg tudnak felelni a jogállam követelményeinek, a transzatlanti kötelezettségeknek, nagyfokú szociális biztonságot csak ők tudnak nyújtani. – Egyszóval a német alkotmányban foglalt legmagasabb eszméknek a CDU képes ma megfelelni – foglalta össze Frank Spengler.

Egy tegnap a Forsa kutatóintézet által kiadott felmérés szerint a CDU támogatottsága szeptember közepe óta 4 százalékpontot nőtt, a választók 37 százaléka szavazna rájuk.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 12. 01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »