Basescu a román-magyar diplomáciai kapcsolatok megszakítását követelte Potápi csíkszeredai kijelentése miatt

Basescu a román-magyar diplomáciai kapcsolatok megszakítását követelte Potápi csíkszeredai kijelentése miatt

Romániának meg kell szakítania diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal, ha a magyar nemzetpolitikai államtitkár csíkszeredai kijelentése, miszerint „a magyar kormány nem mond le erről a földről”, Budapest hivatalos álláspontját tükrözik – követelte Traian Basescu volt román államfő egy televíziós műsorban.

A volt államfő Potápi Árpád János Csíkszeredában múlt pénteken elhangzott beszédére reagált. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Csíki Székely Múzeumban, a Kratochvil Károly és a Székely Hadosztály című kiállítás megnyitóján kijelentette: „a magyar kormány nem mond le erről a földről”, nem mond le a magyarságról, a magyar nemzetrészekről és a magyarság történelméről.

Hírdetés

Mind a Maszol, mind az Adevarul írásából kiderült, hogy Basescu egy szövegkörnyezetéből kiragadott kijelentést kommentált. Potápi Árpád János ugyanis azt is leszögezte: ma már nem kell országhatárokat megváltoztatni a magyarság megvédéséhez.

„Véget ért a száz év magány korszaka. Gazdaságfejlesztő programokkal, tematikus évekkel, a Kárpát-medencei oktatási és gazdasági tér létrehozásával mind-mind arra törekedtünk az elmúlt nyolc évben, hogy az Önök szülőföldön való boldogulását elősegítsük” – idézte a Maszol és az Adevarul a magyar nemzetpolitikai államtitkár szavait.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »