Bartók jogait sértő előadásra készülnek három órakor

Bartók jogait sértő előadásra készülnek három órakor

Bartók színpadi műveit még védi a szerzői jog, mégis engedély nélkül dolgoztatták át gyerekekkel a Deák 17 Bartók újratöltve! pályázatán. Ma délután háromkor lesz a bemutató.

Akár több tízezer eurós számlát is kaphat annak a produkciónak a szervezője, amelyik ma délután háromkor a Bartók újratöltve! pályázatának nyertes előadásait viszi színpadra az Átrium Film-Színházban. A Deák 17 pályázatának nyertesei középiskolás diákok, akik Bartók Béla három színpadi művét fogalmazzák újra a zeneszerző születésének 135. évfordulójára hirdetett kiírás szerint.

Jogsértő lehet a középiskolások előadási projektje, sőt már maga Deák 17 Galéria pályázati kiírása is, Bartók színpadi műveinek a szerzői jogai ugyanis Magyarországon nem jártak le, hiába telt el Bartók halála óta több mint hetven év. A magyar jog ugyanis szerzőtársak esetén mindig a legutoljára elhunyt alkotó halálához képest számolja a hetven évet.

A Kékszakállú herceg vára és A fából faragott királyfi alkotótársa, Balázs Béla 1949-ben, A csodálatos mandarin szerzőtársa, Lengyel Menyhért pedig 1974-ben hunyt el, így az előbbi két mű jogai 2019. december 31-én, míg az utóbbié csak 2044. utolsó napján járnak le. A mű előadásával jogdíj-fizetési kötelezettség keletkezik, annak bármilyen megváltoztatása pedig sérti a szerzői jogot. Erre vonatkozó kérelem tudomásunk szerint az illetékes kiadóhoz és a jogörököshöz nem érkezett.

Hírdetés

Súlyosan jogsértő lesz a szóban forgó kedd esti előadás – fogalmazott lapunknak Vásárhelyi Gábor Bartók-jogörökös, aki azt is elmondta: kétszeresen is sajnálja a projektben részt vevő gyerekeket. – Egyfelől sajnálom őket azért, mert önhibájukon kívül belekeveredtek egy jogszerűtlen helyzetbe, másfelől azért, mert olyan feladatot kaptak, amelynek már az erkölcsi mondanivalója is problémás. Egy neves művész nagy alkotását átírni nem jó üzenet. Ha valaki alkotni szeretne, írhat egy másik művet, akár ugyanabból a témából, de ez a hozzáállás rossz irányba viszi el a gyerekek művészeti alkotásokhoz való viszonyát, az alkotók, művek iránti tiszteletét – tette hozzá Vásárhelyi Gábor, aki az ügyben jogi lépéseket is tervez.

Három órakor A kékszakállú herceg várát láthatjuk a budapesti Leövey Klára Gimnázium diákjai előadásában, akik új szövegkönyvében olyan témák is megjelennek, mint a lassú internetkapcsolat, a zenék egy részét pedig Motörhead-, Nirvana- és Pink-számokra cserélték.

Fél négykor kezdődik A fából faragott királyfi a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakiskola csapatának átiratában, ők még a címet is lecserélték A szürke tündérre, és interaktív előadássá változtatták a művet.

Négy órakor A csodálatos mandarin zárja a sort, székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjai előadásuk középpontjába az ismerkedést és az erotikát helyezték, a darab szereplői egy éjszakai bárban találkoznak.

A pályamunkákat Csanádi Judit, Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, látványtervező; Magács László rendező, az Átrium Film-Színház igazgatója; Nagy Fruzsina jelmeztervező; Pálfi György filmrendező és Szabó Balázs dalszerző, énekes, bábszínész zsűrizték.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »