Bartholomaiosz pátriárka: Ortodox keresztények gyilkolnak ortodox keresztényeket Ukrajnában

Bartholomaiosz pátriárka: Ortodox keresztények gyilkolnak ortodox keresztényeket Ukrajnában

Bartholomaiosz pátriárka április 21-én, nagycsütörtökön a szent mirha megáldásának liturgiáján a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarkátus templomában Isztambulban, majd április 30-án a törökországi Edirne bolgár templomában is kemény szavakkal szólt az Ukrajna ellen indított háborúról.

A nagycsütörtöki liturgián számos hierarcha vett részt, köztük Nikitasz, Nagy-Britannia érseke és Kirillosz olaszországi metropolita.

Homíliája zárásában a ökumenikus pátriárka könyörgött azért, hogy érjen véget az Ukrajnában zajló rettenetes és kegyetlen háború: „És végezetül azért könyörgünk az Úr Jézus Krisztushoz, hogy azonnal és nagy erővel lépjen közbe, és vessen véget a rettenetes és gyűlöletes háborúnak, amely az ukrán nép ellen folyik, amelyben sajnálatra méltó módon

szégyentelenül, legyilkoltak sokezer embert, köztük civileket is; nőket becstelenítettek meg, szent templomokat gyaláztak meg, házakat és városokat égettek fel, lerombolták, a semmivel egyenlővé tették őket. Védtelen emberek, főképp nők és gyerekek milliói kényszerültek elmenekülni hazájukból. Az Élet Ura legyen velük szenvedéseikben, és vezesse el őket a feltámadás világosságához és öröméhez.”

Hírdetés

Április 30-án Edirnében (régi magyar nevén Drinápoly) Bartholomaiosz pátriárka hierarchák, valamint görög és bolgár világi méltóságok és zarándokok jelenlétében vezetett liturgiát Konstantinápolyi Szent Cirill ökumenikus pátriárka ünnepén. VI. Cirill pátriárka Edirnében született 1769-ben, majd ott halt vértanúhalált 1922-ben, a görög szabadságharc idején. 1993-ban nyilvánította szentté a görög egyház Szent Szinódusa. 2022-ben került be a Keleti Ortodox Egyház Szent Naptárába. Kanonizálása óta ez volt az első alkalom, hogy szülővárosában megemlékeztek ünnepéről.

Bartholomaiosz pátriárka 19. századi elődjéről beszélt, aki valamennyi ortodoxnak, köztük görögöknek, bolgároknak, török anyanyelvűeknek a védőszentjévé vált. A konstantinápolyi ökumenikus pátriárka ezt követően áttért napjaink tragédiájára: „… ortodox keresztények gyilkolnak ortodox keresztényeket Ukrajnában, felégetnek városokat, elűznek embereket, megfosztanak az energiaforrástól népeket és országokat, nukleáris pusztítással fenyegetőznek – démoni módon semmibe veszik az evangéliumot és a kereszténység ethoszát.

Forrás: Orthodox Times

Fotó: Nikos Papachristou/Ecumenical Patriarchate

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »