Barom TEK-esek: a "szélsőségesek" valójában hobbigyűjtők, a nemzetközi kapcsolat pedig felvidéki magyart jelent

Barom TEK-esek: a "szélsőségesek" valójában hobbigyűjtők, a nemzetközi kapcsolat pedig felvidéki magyart jelent

Teljes lyukra futásnak látszik a TEK nagy durral bejelentett hatalmas leleplezése: a bíróság elutasította már az előzetesbe helyezést is, miután kiderült, hogy a "nemzetközi beágyazottságú szélsőségesek" szimpla világháború-rajongó fiatalok, akik az erdőben találták a fegyverrelikviákat – írja az Index. Hajdu János TEK-vezető kedden még bombalaboratóriumról beszélt. A lap úgy tudja, a terrorelhárítók a parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt sem "bontották ki az igazság minden részletét".

A Budai Központi Kerületi Bíróság elutasította az S. Roland előzetes letartóztatását kérő ügyészi indítványt, teljesen komolytalanná téve Hajdu János, a TEK vezetője keddi bejelentését, miszerint veszélyes terroristacsoportot lepleztek le egy igazoltatás során.

A valóságban az anyjával és nevelőapjával élő fiatal srác és barátai egyáltalán nem fenyegetik a közrendet, egyszerű hobbi műgyűjtőkről van szó – derül ki a Fővárosi Törvényszék közleményéből.

A TEK kedd este jelentette be, hogy két akcióban "szélsőséges nézeteket valló" figurákat fogtak el, akik fegyverrel és bombákkal rendelkeztek. Hajdu János, a TEK vezetője az üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy vasárnap az egyik akcióban két külföldi és két magyar állampolgárt fogtak el. A TEK vezetője nem zárta ki, hogy "nemzetközi beágyazottsága lehet" a bűncselekménynek. Az elfogottak régóta a TEK látókörében voltak — mondta Hajdu —, abban az autóban pedig, amiben az elfogottak ültek, robbanóanyag volt, az ezután megtartott házkutatásban pedig több robbanóanyagot és csőbombát is találtak egy "bombalaboratóriumban".

A Terrorelhárítási Központ közleménye alapján először mindenki arra gondolt, hogy muszlim szélsőségesekről van szó, és ezt a gyanút Hajdu János sem igyekezett eloszlatni. Az Index úgy tudja, a parlament nemzetbiztonsági bizottsági ülésén a TEK egy „nemzetközi, fajsúlyos ügyként” tálalta S. Rolandék elfogását, ezért mondták azt az ellenzéki politikusok a szeánsz után, hogy a TEK komoly munkát végzett. Az ülésen a lap szerint nem hangzott el a TEK részéről, hogy S. Roland második világháborús hobbigyűjtő, ahogy az sem, hogy a nemzetközi kapcsolat a gyanúsított felvidéki barátaira utal – derült ki a bizottság egyik tagja révén.

Vagyis úgy tűnik, hogy a TEK alaposan megtévesztette a a parlamenti nemzetbiztonsági bizottságot. Igaz, legalább azt elárulták a bizottságban, amit a sajtónak nem akartak: a gyanúsítottak nem iszlamisták.

Édesanyjával él, érdekli a II. világháború

Hírdetés

Az ügyészség arra hivatkozva kérte S. Roland előzetes letartóztatását, hogy megalapozottan feltehető, hogy egyébként veszélyeztetné a bizonyítást, vagy újabb bűncselekményt követne el. Ezt azonban a bíróság elutasította. Indokolásuk elég szórakoztató: „nincs arra semmilyen adat, hogy az édesanyjával és nevelőapjával élő, a II. világháború iránt hobbi szinten érdeklődő terhelt bármilyen kapcsolatban állna szervezett bűnözői csoportokkal, terrorszervezetekkel, vagy hogy megszerzett tudását és vegyi anyagait a közrend vagy személyek élete ellen kívánta volna fordítani”.

Nemzetközi terrorista = felvidéki magyar

Arra sincs semmilyen adat, hogy az ügy kapcsolatba hozható lenne más, a napokban indult büntetőügyekkel, nyomozásokkal. Az ügy összes körülményeiből éppen mindennek ellenkezője valószínűsíthető – írják. Nincs adat szélsőséges nézetekre és – azon túl, hogy két társa hozzá hasonló korú és érdeklődésű felvidéki magyar – külföldi kapcsolatokra sem. A bíróság kiemelte azt is, hogy a gyanúsított büntetlen előéletű, egyéb büntetőeljárás hatálya alatt sem áll. Mivel tőle valamennyi felszerelését lefoglalták, a bíróság álláspontja szerint nem kell alappal tartani attól, hogy szabadlábon hagyása esetén szabadságvesztéssel büntetendő, újabb, hasonló jellegű bűncselekményt követne el.

Egyébként állítólag még az ügyészség – noha a bíróság döntése ellen fellebbezett – is komolytalannak tartotta a gyanúsítást, ezért sokat hezitált azon, hogy egyáltalán indítványozza-e S. Roland előzetes letartóztatását.

Hajdu végig ködösített

Hajdu János TEK-vezető kedden arra az egyszerű kérdésre, hogy az elfogott személyek muszlim szélsőségesek-e vagy sem, szándékosan nem felelt egyértelműen. Ehelyett azt kérte, hogy erre a következő napokban adhasson választ.

Ez persze akár érthető is lehetett volna, csakhogy Hajdu eközben folyamatosan sejtetett és félinformációkat csepegtetett el a sajtóban. Például hangsúlyozta, hogy az elfogásra azután került sor, hogy a magyar terrorelhárítók a "párizsi terrorcselekmény-sorozatot követően fokozták felderítő tevékenységüket", az elfogottak pedig "szélsőséges nézeteket vallottak". Sőt, a házkutatásnál a TEK "bombalaboratóriumot is felfedezett, itt robbanóanyagot, csőbombákat és bombák készítéséhez használt eszközöket találtak". Mi több, "köztük volt egy érdekes indítószerkezet, ami akár egy indítómellény része is lehet".

Az, hogy a TEK vagy a rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árul el részleteket egy ügyről, érthető lenne, és egyébként is teljesen megszokott. Itt viszont mintha az ellenkezője történt volna: Hajdu konkrétan "roadshow-zott" olyan információkkal, amelyekről még ő is csak feltételezésként beszélt, miközben olyan alapvető tényeket nem árult el, hogy milyen állampolgárok azok, akikről elmondta, hogy külföldiek. Sugalmazásokkal viszont bőven adott muníciót a közvéleménynek: azt mondta, hogy az egyik lefoglalt eszköz "akár egy indítómellény része is lehet", "elképzelhető, hogy megrendelésre gyártották a bombákat", de "mivel szélsőséges eszméik miatt kerültek a TEK látókörébe ezek az emberek, az is lehet, hogy ők maguk akarták használni" – vonja le a kivételesen helyesnek mondható következtetést az Index.

Korábban írtuk: TEK-fogás: az összes "fegyveres szélsőségest" szabadon engedték, nem dzsihadistákról van szó


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »