Bármi áron már nem kell a lakás

Miközben a hirdetési árak tovább emelkednek, a tényleges eladási árak már nem kúsznak fel olyan magasságokba, mint azt az eladók egy része várja, egyre több a beragadt lakás a kínálatban.

A keresletre nem lehet panasz, a kedvező hitelek tovább fűtik a vásárlási kedvet, de egyre nehezebb jó vagy akár még elfogadható ingatlant találni, és nemcsak az árak miatt: a kínálat összetétele megváltozott, egyre több az úgynevezett beragadt lakás. Erre most a Balla Ingatlanirodák egyes kerületi irodavezetői is felhívták a figyelmet.

A jelenségről az Ingatlan.com által közölt májusi elemzés tett említést először, jelezve, hogy

Budapesten 8 százalékkal kevesebb új hirdetést adtak fel a tulajdonosok, és 5,4 százalékkal csökkent az ingatlanközvetítők által feladottak száma is.

Hírdetés

A lassuló dinamikájú fővárosi piaccal ellentétben felpörgött a vidéki, ott egyre kevesebb a beragadt hirdetés, illetve lakás, különösen a nagyvárosok piaca élénkült meg – hangsúlyozta Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője. A szakértő a Világgazdaságnak elmondta:

még mindig Budapesten a legnagyobb a fordulatszám, a friss kínálatot most a korábbinál rövidebb idő alatt kimazsolázzák a vevők, miközben nőtt a beragadt lakások aránya.

A szakértő szerint az eladásra szánt ingatlanok számának csökkenése a legfontosabb jelzés, mivel az emberek 90 százaléka csak akkor vásárol, ha eladta meglévő lakását. Vagyis ha kevesebben akarnak eladni, akkor idővel kevesebben fognak vásárolni is.

A fővárosi lakáspiac kettősségét jelzi, hogy mindeközben az eladók jelentős része még mindig az áremelkedés bűvöletében él, emiatt az ingatlanpiacon kevésbé optimista a kép, mint egy-két éve volt – összegezte a Balla Ingatlaniroda friss körképe. Nagy Andrea, a hálózat bel-budai és észak-budai irodájának szakmai vezetője elmondta, a túlárazott ingatlanok sokszor beragadnak, gyakran akkor is, ha a tulajdonosok megpróbálnak árat csökkenteni. Erre jellemzően már csak akkor hajlandók, ha sok hónapja nincs vevő a lakásukra – tette hozzá Hart Erzsébet, a hálózat VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »